Sunday, December 28, 2008

Get online from anywhere...


Pernahkah berlaku pada diri anda bila nak hantar fail penting dalam masa yang kritikal?
Jawapannya tak lain daripada memiliki gajet seperti ini...
Masalahnya di Malaysia ni perkakasan seperti ini dijual dengan harga yang
tinggi (sama juga dengan service yang di tawarkan, ditambah dengan kerenah third party...).
Gajet seperti ini boleh didapati dari luar negara dengan harga 1/3 dari harga
tempatan, ada juga yang menawarkan penghantaran percuma terutama dari
China, HK dan Taiwan.

Cara pemasangan amat mudah (USB), driver otomatik untuk XP dan Vista, kalau Mac kena cari driver...

That's all for now folks...

Tuesday, December 23, 2008

Harga Getah...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Semalam ada terbaca paper yang melaporkan harga sekilo getah sekarang adalah RM0.70 sekilo berbanding masa kemuncak dan mewah dulu yang mencecah hampir RM5. Kesian kat semua penoreh getah sepenuh masa yang kebanyakkannya miskin-miskin belaka. Baru nak senang sikit, kembali semula kepada keadaan yang susah.

Di kampung Pangsenam juga ada ramai juga penoreh getah. Ada yang menoreh sepenuh masa, ada yang menoreh sambilan dan ada juga yang mempunyai kebun tetapi upah pada orang untuk menoreh. Atas dasar ini, kita harus simpati kepada semua penoreh ni. Harap-harap pihak berwajib dapat melakukan sesuatu. Janganlah disebabkan jawatan penoreh ni tak berprestij di Malaysia maka kita tak buat apa-apa untuk membantu mereka.

Cuba bayangkan jika penoreh ni hanya mendapat 10 kilo getah sahaja sehari. Maka dapatlah RM7. Sebulan RM210 sahaja. Apa mereka boleh buat dengan duit sebanyak itu? Kalau harga RM5 sekilo, dapat gak RM1500 sebulan. Jauh bezanya tu.

Disamping itu kepada anak-anak penoreh getah yang sedang belajar sekarang diharap dapatlah belajar bersungguh-sungguh. Andalah yang dapat mengubah kehidupan generasi anda. Bila dah berjaya hingga ke menara gading, insyaAllah generasi anda selepas ini akan berubah.

Monday, December 22, 2008

Penghinaan...

Tengok gambo kat atas ni. Saya dapat dari email. Mungkin kawan2 semua pernah tengok gambar macam ni kan? Musuh Islam memang akan hina Islam ni sampai kiamat. Jadi, kita ni haruslah bersedia. Dan persoalannya, apakah tindakan kita? Jawablah sendiri ye...

Friday, December 19, 2008

Azam...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Tahun baru akan menjelang tiba. Oleh itu, hari ni nak tulis pasal azam tahun baru je la. Walaupun belum tentu lagi azam ni akan terlaksana tetapi sekurang-kurangnya ada la juga azam.

Azam saya pada tahun depan nak belajar mendalami ilmu menjilid buku dan majalah. Jika dah expert nanti, bolehlah jilid sendiri dan dapat menjimatkan kos. Mungkin juga boleh jadikan sumber pendapatan sampingan.

Juga saya mahu pelbagaikan corak persembahan blog ini dari sudut isinya. Tahun depan merupakan ulangtahun pertama blog ini so diharap corak penulisan akan lebih matang.

Tahun depan juga saya mahu start 'meneroka' bidang yang ingin saya kaji untuk Phd/Doktorate saya nanti. Saya nak mambuat persediaan dari sudut mental dahulu.

Dalam bidang pekerjaan pula saya ingin menambahkan lagi ilmu saya untuk menjadi pengajar yang bagus dan pekerja yang baik.

Dan last sekali saya harap saya dapat menjadi insan yang baik, anak yang soleh, suami yang bertanggungjawab, abang/adik yang berguna dan kawan yang baik, insyaAllah. Amin...

Sekian, Terima kasih.

Tuesday, December 16, 2008

Majlis korban di Pangsenam...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Alhamdulillah, sempena dengan hari raya aidiladha nan lalu, Kg. Pangsenam juga tidak lupa untuk melaksanakan ibadah korban. Sebanyak 4 ekor kerbau telah disembelih di Masjid Kg. Pangsenam manakala seekor lagi telah disembelih ditempat lain oleh pihak penaja dan dagingnya sahaja dihantar ke masjid.



Walaupun hujan renyai-renyai. Penduduk kampung tetap bertungkus lumus melaksanakan ibadah korban ini. Pada kali ini, satu tempat penyembelihan dan pelapahan telah disediakan dengan sempurna berbanding tahun lepas.


Kerbau yang telah disembelih dibawa ke tempat pelapahan dari tempat penyembelihan. Tanpa mengira penat dan hujan, penduduk nampaknya amat muafakat.

Gambar diatas menunjukkan kerbau telah dilapah.

Daging yang telah dilapah akan diusung ke tempat timbang.


Daging akan dipotong kecil untuk ditimbang. Peserta korban akan mendapat bahagian masing-masing. Manakala orang lain akan mendapat 600gm.


Ini pula tempat bungkus dan pengagihan. Kali ni daging dibungkus 300 bungkus. Semua penduduk Pangsenam dapat. Semoga di tahun akan datang ibadah ini dapat dilaksanakan lagi, insyaAllah.

Budak-budak...

Dah besar dah bebudok ni...


Nakeeb
Arina dan Arini

Friday, December 12, 2008

Tips kenderaan ditenggelami air...

Berikut adalah tips yang boleh kita ikut jika kenderaan kita ditenggelami air semasa banjir melanda:

Selepas air surut, periksa kereta tetapi jangan cuba hidupkan enjin. Tindakan menghidupkan enjin boleh menyebabkan aliran elektrik mengalir ke dalam sistem elektronik enjin termasuklah kotak komputer untuk kenderaan yang menggunakan suntikan elektronik. Air berkenaan boleh menyebabkan berlakunya litar pintas terhadap sistem elektronik dan ini boleh menyebabkan ia rosak dan perlu diganti dengan kos yang mahal. Pastikan mekanik yang menyelenggarakan kereta anda pun tidak menghidupkan enjin juga.

Biarkan komponen dalam kereta kering dahulu untuk mengatasi masalah air yang masih berada di beberapa bahagian sensitif.

Periksa palam pencucuh, pastikan ia tidak berair. Jika berair, maksudnya air telah memasuki bahagian enjin.

Periksa minyak enjin dan petrol. Pastikan tiada campuran air.

Selepas semua peralatan telah dipastikan kering, rujuk dengan mekanik untuk menghidupkan enjin. Jangan cuba memasukkan gear kerana bahagian kotak gear belum diperiksa.

Sekiranya enjin boleh dihidupkan bermakna kos yang ditanggung lebih murah. Bagaimanapun, lakukan juga pemeriksaan terhadap minyak kotak gear. Biasanya ia berwarna merah dan jika bercampur air, warnanya bertukar. Jika bercampur air, tukar minyak gear, jalankan kereta untuk lima minit dam periksa kembali gear.

Ulang proses diatas hingga minyak gear tidak bercampur air. Biasanya proses ini perlu berulang kali menggunakan hingga 20 liter minyak kotak gear.

Sekiranya tiada kerosakan membabitkan peralatan elektronik, kosnya tidak lah mahal sangat. Hanya membabitkan upah, minyak enjin, minyak kotak gear dan penapis udara.

Sekian. Semoga dapat manfaat.

Rujukan: Harian Metro

Thursday, December 4, 2008

Ular...


Gambar ni dapat melalui email. So, saya letak dalam blog untuk kawan2 yang datang ke blog ni boleh tengok. Besar kan ular ni. Hampir penuh jalan tu dia lalu. Nak gi mana gamoknya ular ni? Rasanya ular sawa kan? Bukan anaconda.

Selamat Hari Raya Korban...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Saya akan bercuti hingga 10 Disember 2008. Cuti lama sebab nak habiskan cuti tahunan. Di kesempatan ini kami dari blog pangsenam nak ucapkan selamat hari raya korban untuk semua pengunjung blog ini. Semoga di murahkan rezeki. Terima kasih.

Monday, December 1, 2008

Harga makanan di kedai mamak mahal?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tengahari tadi saya pergi makan di kedai mamak. Kedai tu terletak di bangunan LHDN Kuantan, depan Kuantan Parade. Namanya ialah Restoran TAJ. Restoran ni amat popular di sekitar Kuantan. Ada beberapa cawangannya di seluruh Kuantan.

Apa yang nak saya kongsi bersama ini ialah tentang harga makanannya. Tadi saya makan nasi beriyani dan air neskapi ais. Harganya ialah RM8.40 iaitu RM1.90 untuk airnya dan RM6.50 untuk nasi beriyaninya. Saya tak tahu sama ada ia murah atau mahal. Mungkin lepas ni saya try makan di restoran mamak yang lain untuk bandingkan harga.

Saya bukanlah seorang yang suka makan di kedai mamak tetapi kadang-kadang singgah la juga. Mungkin kalau tengok kepada harganya yang agak 'cekik darah' ni maka selepas ini kedai mamak merupakan pilihan terakhir saya. Mungkin dengan cara dan usaha saya ini (jarang mengunjungi kedai mamak), dapat lah ia menyumbang sedikit kepada penurunan harga makanan di kedai mamak nanti (boikot lah ni hehehe...).

Sekian untuk hari ini.

Friday, November 28, 2008

Harga makanan dah turun?

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Harga makanan dah turun? Ye ke? Tadi lepas Jumaat saya makan di restoran Vista. Nasi putih, ikan kerisi masak merah dan air neskepi ais. Harganya ialah RM5.50.

Malam semalam lepas lawat anak sedara yang nak ke KL (Maklumlah cuti sekolah), saya makan kat Food Court Taman Impian. Makan Mee sup dan teh terbang. Harganya ialah RM9.00 untuk berdua. Kedai ni memang dah turunkan harga saya rasa sebab sebelum ni harga Mee sup dia ialah RM4.00 semangkuk. Semalam, RM3.50 aje.

Kat restoran Aza pulak (area kolej), saya makan nasi putih, kari kepala ikan tenggiri (sebelah) dan kopi 'o' ais. Kena RM5.50. Saya puas hati sebab kari dia sedap.

Kat restoran Sara Thai pulak selalunya kalau makan berdua harganya mesti lebih RM15. Nasi goreng dia dah RM6.00 sepinggan. Saya puas hati sebab restoran ni nampak ekslusif dan makanannya pun sedap.

Walaupun harga makanan turun atau tak, kita sebagai pengguna/pembeli/pemakan haruslah bijak. Kalau makan kat kedai, saya akan ambik lauk dan sayur seminimum yang mungkin. Sebabnya, kalau nak makan sedap baik masak sendiri je.

Oh ya, saya nak bagitau, buat masa ni saya tak dapat nak letak gambar dalam blog ni sebab pc ni ada problem sikit. Bila nak upload gambar, ia akan hang. Malas lagi nak lapor kat Pianz (Pakar komputer kat shahputra)sebab masalah kecik je. Lagi pun kalau Pianz nak baiki, pasti dia ambik pc ni jadi, masalah besar la untuk saya kerana kehilangan pc buat beberapa hari. Dah tahap nazak nanti baru la saya lapor nanti. hehehe...

Sekian. Terima kasih. Selamat bercuti di hujung minggu.

Tuesday, November 25, 2008

Papan tanda dan simbol sudah tak berguna lagi...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kita mungkin tak sedar bahawa disekeliling kita wujudnya banyak papan tanda dan simbol tertentu untuk dijadikan panduan atau memberi maklumat kepada mereka yang melihatnya. Mungkin ada juga yang sedar tetapi tidak ambil peduli. Mungkin juga ada juga yang sedar dan ambil peduli.

Semasa memandu kita akan lihat papan tanda yang membawa maksud 'Jalan Sehala', 'No Parking', 'No Entry' dan lain-lain lagi. Begitu juga untuk simbol lampu merah, kuning dan hijau di persimpangan jalan. Merah tandanya berhenti, kuning tandanya bersedia untuk berhenti dan hijau untuk meneruskan perjalanan.

Dibangunan pula kita mungkin akan lihat papan tanda yang membawa maksud 'Staff Only', 'No Smoking', 'Dilarang Masuk', 'Tarik/Tolak', 'Sila Beratur' dan sebagainya.

Namaun begitu, sering kita lihat ada 'makhluk' yang mengabaikannya. Seolah2 ia tidak memberikan apa-apa maksud. Ada yang parking kereta sesuka hati hingga menghalang kelancaran lalulintas. Ada yang menongkah arus trafik seolah2 'jalan sehala' itu tidak digazetkan. Ini belum kita lihat di persimpangan jalan yang ada lampu isyarat.

Kita tidak nafikan memang kita ada sifat nak cepat, nak mudah, nak dekat dan macam2 lagi nak yang memberikan keselesaan kepada kita. Itulah lumrah manusia. Tapi janganlah sampai menyusahkan orang lain. Mengikut pengalaman saya yang telah memandu lebih 15 tahun ni, kerenah mereka ini amat menyakitkan hati.

Begitu juga didalam bangunan atau premis. Ada segelintir yang melanggar peraturan sesuka hati. Tempat tak boleh merokok, dia merokok sesuka hati. Pastu buat2 tak tau je jika ada orang lain yang menunjukkan keadaan yang tak selesa. Tandas untuk kegunaan Staf digunakan sesuka hati oleh bukan staf hinggakan staf yang tergesa2 kerana banyak kerja, terpaksa menunggu untuk menggunakan tandas. Itu belum kita masuk bab beratur ni. Lagi lah sakit jiwa memikirkannya. Sedih jugak melihat gelagat2 manusia disekeliling kita ni. Tapi kadang2 tu nak tergelak pun ada.

Namun begitu, peraturan yang diwujudkan melalui papan2 tanda dan simbol ini bukanlah untuk menyusahkan atau membezakan antara manusia. Ia hanyalah untuk memudahkan dan menyenangkan kita meneruskan kehidupan. Apa salahnya kita parking jauh jika petak parking didepan bank dah penuh? Adakah berkesan melanggar lampu merah hanya kerana kita telah lambat? Adakah kita ni beradab jika kita sebagai pelajar menggunakan tandas staf sedangkan tandas untuk kita memang telah tersedia?

Kesian kat kerajaan ye, letih buat iklan untuk mendidik masyarakat tapi masyarakat buat tak endah je. Tu belum campur kos buat iklan, kos papan tanda dan macam2 lagi kos.

Sama-samalah kita fikirkan. Bab kata Nabil, Lu pikirlah sendiri... hehehe...Sekian

Monday, November 24, 2008

Marah...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Menurut Datuk Dr. Fadilah Kamsah, ada kajian yang mengatakan bahawa kita ni apabila marah sebenarnya tempohnya hanyalah 4 minit sahaja. Yang selebihnya adalah emosi.

Maknanya kat sini, apa yang kita ungkit2kan bila marah kat orang tu ialah emosi lah. Begitu juga jika marah kita tu meleret2 hingga tiga empat hari tak habis2 lagi... so, emosi lah tu rupanya.

Marah ni selalunya berpunca daripada sesuatu perkara atau keadaan yang berlaku yang tak memuaskan hati kita. Antaranya, lecturer marahkan student lambat hantar assignment, ibubapa marahkan anak lambat bangun tidur, bos marahkan pekerja yang tak buat kerja, isteri marah suami tak beli belacan, kawan marah kawan tak jemput makan jamuan dll.

Kadang2 bila marah, kita kaitkan kepada perkara yang tak ada kaitan langsung. Contohnya kita marahkan student datang lambat ke kelas tetapi kita kaitkan dengan muka dia tak hensemlah, keturunan bodohlah dan lain-lain lagi.

Amat payah nak pisahkan marah dengan emosi. Sebab ia saling berkaitan. Pulak tu ada pulak campur tangan setan yang direjam. Tapi walaupun begitu, kita haruslah kawal kemarahan kita. Lagi pun buruk sangat rupa orang marah. Ada yang marah dengan muka yang merah, pipi bergetar2, suara tersekat2, mata membulat kemerahan dll. Ada tu sampai memecahkan barang2, membaling pinggan mangkuk, menghempas pintu dll.

Kalau masa kita marah tu kita sedang berdiri, maka duduklah. Kalau masa tu kita sedang duduk, maka berbaringlah. InsyaAllah kemarahan kita akan berkurangan dan reda. Petua Cikgu saya dulu dia kabor kalau marah, sila tengok kuku jari tangan kita...pasti hati kita tenang. Tak percaya? Trylah...

Moralnya kat sini kalau tengah marah tu, jangan lupa setkan masa. Lebih 4 minit, stoplah kemarahan tu. Hehehe... Jangan marah aaaa...

Friday, November 21, 2008

Tugasan pangsenam...

Blog ni dah kena tag oleh blog noni. Maknanya kena la jawab beberapa soalan. Ni first time kena tag. Rupanya tag-mengetag ni dah jadi cam budaya dalam duania blog... agaknye la. Ok la, ni ada beberapa jawapan ringkas.

THREE NAMES THAT FRIEND CALL YOU

1. Dene - UUM
2. Nan - Opis
3. Nan Amid - kat TAHAP

THREE MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE

1. 26.03.197_
2. 19.09.2004
3. 14.05.197_

THREE WAYS TO BE HAPPY

1. Baca majalah Wisel dan Gila-Gila
2. Jalan2 ke bandor
3. Belek buku muroh kat taman kerang n stadium

THREE OF YOUR FAVORITE SONGS AS OF NOW

1. Sweet Child O mine - Gun n Roses
2. Karam - Zabarjad
3. Always - Bon Jovi

THREE PERSON YOU MISS FROM YOUR PAST

1. Beberapa rakan-rakan xshahputra
2. Arwah kakak kembar, arwah adik bongsu, arwah wan, aki dan tok
3. Kawan2 sekoloh menengah

THREE GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE THREE OF YOUR FAVORITER

1. Kalau dapat hadiah pakej umrah/haji ke Mekah
2. Buku
3. Rak buku

HOBBIES

1. Baca
2. Berkebun
3. Tengok tv (Lost, Amazing Race, UFC, Mythbuster, Man vs Wild, Tilawah interaktif)

THREE PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION

1. Cameron Highland
2. Langkawi
3. Kg. Pangsenam

THREE FAVORITE CARTOON/ANIME CHARACTER

1. Spongebob Squarepants
2. Kampung Boy
3. Tom n Jerry

THREE MALLS YOU USUALLY GO TO

1. Kuantan Parade
2. Megamall
3. Giant

THREE FAVORITE DRINKS

1. Teh terbang
2. Neskepi terbang
3. Sirap Bandung

THREE THINGS FOUND IN YOUR BAG

Tak bawak beg.

THREE FAVORITE COLOURS

1. Mambang merah
2. Mambang ijo
3. Mambang biru air laut

TOP THREE FOODS YOU LOVE SO MUCH

1. Sambal (memcepu, terung asam, mempelam, petai, belachan)
2. Mee goreng mamak
3. Rotcai (roti canai)

TOP THREE 'THINGS' SPECIAL TO YOU

1. Buku
2. Barang antik
3. No 31, lorong 14/25

TOP THREE ATTITUDES YOU LIKE

1. Jujur
2. Pemurah
3. rajin

TOP THREE FACES YOU LIKE

Semua suka sama sahaja

THREE THINGS YOU'LL BE DOING TOMORROW

1. Makan
2. Berkebun
3. Internet

TOP THREE WHY YOU ARE BUSY AT THIS TIME

1. Buat modul dan nota tentang rujukan APA
2. Cari idea n bahan penulisan blog
3. Khidmat nasihat

Ok. Itu sahaja jawapan bagi saya. Tak pernah buat ni, ni la first time. Untuk penulis tamu bagi pangsenam.blogspot, boleh la juga wat posting ni. Amat dialu-alukan.

Saya cuma nak tag 3 orang je. So, yang 3 orang ni diharap boleh la jawab soalan2 diatas dengan jujur. hehehe... Blog yang bertuah ialah:

1. Madier

2. Cokdang

3. Ustad Asmadi.

Keputusan Polling 1

Pada 14 Oktober 2008, pihak pangsenam.blogspot telah mengadakan satu tinjauan. Tajuknya ialah Adakah anda bersetuju dengan penganugerahan Datuk kepada pelakon Bollywood Shah Rukh Khan? Pengunjung hanya perlu menjawab 'Ya' atau 'Tidak'.

Semalam, 20 November 2008 polling tersebut telah berakhir. Hasilnya 40 orang pengunjung telah mengambil bahagian. 39 orang tidak bersetuju iaitu merangkumi 98%, manakala 1 orang bersetuju iaitu 2%. Terima kasih kepada pengundi.

Wednesday, November 19, 2008

Online business...worth it?





Mungkin ramai telah mengetahuinya dan telah menggunakannya, mungkin ramai mendapat faedah tidak kurang juga yang menjadi mangsa dalam pengurusannya.

 Dalam kata lain perniagaan kecil-kecilan atau jualan terus di zaman siber ini memang benar-benar berlaku dan ianya hanya di hujung jari kita saja.

 Antara perniagaan siber terdapat kala ini adalah ebay (pelbagai, antarabangsa), lelong (pelbagai, Malaysia) dan mudah (pelbagai, Malaysia) dan perbandingan antaranya. Anda boleh membeli/menjual dari sekecil-kecil barang hinggalah sebesar-besarnya.

Perbandingan

 

 

ebay

lelong

mudah

Registration

×

Payment

PayPal

COD, Bank-in

COD, Bank-in

Management

ebay

Direct

Direct

That's all for now folks...

Tuesday, November 18, 2008

Ibadah Haji...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Maksud haji mengikut bahasa ialah mengunjungi ke tempat mulia kerana melakukan ibadat. Pada istilah syarak pula ialah mengunjungi Baitullah di Mekah kerana mengerjakan ibadat tertentu di sana.

Ibadat haji merupakan fardu ain bagi tiap-tiap orang Islam yang cukup syarat-syaratnya, iaitu sekali dalam seumur hidup dan menjadi sunat pula jika dikerjakan lebih dari itu melainkan dengan bernazar. Ia difardukan dalam Islam kira-kira pada tahun kelima selepas Nabi berhijrah ke Madinah.

Orang yang wajib mengerjakan haji ialah orang yang mempunyai syarat-syarat iaitu:

  1. Orang-orang Islam
  2. Sampai umur
  3. Sempurna akal
  4. Merdeka diri dan;
  5. Berkuasa atau berkemampuan untuk menunaikannya.

Pihak pangsenam.blogspot.com mengucapkan Selamat mengerjakan ibadah Haji kepada semua bakal haji pada tahun ni. Semoga dapat haji yang mabrur.

Monday, November 17, 2008

Anita Sarawak...

Ini pula adalah cover rekod piring hitam Anita Sarawak (Kak Nita - sengaukan sikit bila menyebutnya terutama tang ...ta tu). Tajuk album ni Warna Gambaran Hati. Tahun diterbitkan tak pasti pulak. Rasanya tahun 70an dulu.

Ada 4 lagu juga dalam album ni. Muka satu ada lagu Warna Gambaran Hati (Din Osman/Yusnor Ef) dan lagu Aku Gugor Kekeringan (Akbar Nawab/Yusnor Ef). Manakala muka dua ada lagu Katakan Pada Ku/You Wanted Me To Be Your Baby (Yusnor Ef) dan lagu Sedikit Rasa Chinta/With A little Love (Yusnor Ef).

Untuk lagu Aku Gugor Kekeringan, penerbitnya adalah Kassim Masdor dan susunannya adalah Kassim Masdor juga bersama Reggie Verghese.

Belakang cover album ni pun ada gambar hitam putih Anita Sarawak dan senarai lagu dalam album ni. Tak ingat dah bila last dengar lagu dari piring hitam ni dan koleksi piring2 hitam yang lain kerana player piring hitam dah rosak. Ada sesiapa boleh baiki atau nak jual player yang dimiliki?

Siapakah Pihak Berkuasa Tempatan Anda?

Setiap pihak berkuasa tempatan (PBT) ialah pihak berkuasa yang ditubuhkan bawah undang-undang termasuk Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171).

Subseksyen 5(1) Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 (Akta 172) memperuntukkan kuasa kepada PBT untuk menjadi pihak berkuasa perancang tempatan (PBPT).

Ini bermaksud mana-mana PBT seperti majlis daerah, majlis perbandaran, majlis atau dewan bandaraya atau mana-mana perkataan lain yang bermaksud ia sebagai PBT adalah PBPT dalam kawalan pentadbirannya.

Subseksyen 5(2) memperuntukkan bagi kawasan di luar sesebuah PBT, Pengarah Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (JPBD) Negeri ialah PBPT bagi kawasan tersebut.

Secara khususnya, setiap PBT mempunyai jabatan atau unit perancangan bandarnya. Jabatan atau unit ini adalah unit yang bertanggungjawab sepenuhnya terhadap perancangan Bandar bagi kawasan pentadbiran PBT tersebut.

PBT merupakan hierarki ketiga di dalam sistem pentadbiran Kerajaan Malaysia selepas Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri. PBT terletak di bawah Kerajaan Tempatan yang mana ia mempunyai urusan secara langsung dengan penduduk tempatan.

PBPT merupakan pihak yang mengendalikan urusan perancangan yang berkaitan dengan hal ehwal tempatan. Fungsi PBPT adalah berkait rapat dengan urusan perancanngan yang dijalankan di peringkat tempatan yang mana ia menawarkan khidmat kepada orang awam.

Antara fungsi yang ditonjolkan daripada PBPT ialah :

  1. Memproses permohonan pelan pembangunan yang dikemukakan;
  2. Mengawal aktiviti pembangunan gunatanah melalui pemakaian akta dan garis panduan;
  3. Mengeluarkan garis panduan dan piawaian perancangan yang terperinci terhadap pembangunan;
  4. Menyelaras dan melaksanakan dasar dan strategi rancangan pemajuan yang telah diwartakan kepada bentuk fizikal dalam pentadbirannya; dan
  5. Menjalankan kajian dan kaji selidik perancangan pembangunan
  6. Berfungsi sebagai fasilitator kepada pembangunan kawasan pentadbirannya dan juga memenuhi hasrat dan permintaan penduduknya

Thursday, November 13, 2008

Persediaan...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ni result UPSR keluar. Tahniah kepada semua calon yang berjaya. Semoga dapat menempuh peperiksaan yang lebih besar dimasa akan datang. Tahniah juga kepada semua guru yang mengajar mereka. Kepada pelajar, jangan lupa ucapkan terima kasih kepada guru2 anda. Juga kepada ibubapa, tanamkan sikap menghormati guru didalam fikiran anak masing2.

Cuti sekolah akan bermula minggu ni. Diharap para pelajar dapat memenuhi hari2 cuti ini dengan aktiviti yang berfaedah. Bantu ibubapa dirumah. Bagi yang akan menduduki peperiksaan besar pada tahun hadapan, harap dapat membuat perancangan dengan teliti.

Ni cerita pasal banjir pulak. Menurut ramalan, bermula sabtu minggu ni; Kelantan, Terengganu dan Pahang akan mengalami hujan berterusan selama 4 hari. Dijangkakan akan berlaku banjir besar seperti tahun lepas. Dinasihatkan kepada semua agar bersedia dan menjaga keselamatan diri. Awasi anak2 yang bermain air. Kalau pihak berkuasa suruh pindah, pindahlah ke tempat selamat. Mungkin Kg. Pangsenam pun banjir juga kali ni.

Sesiapa yang ada handphone, belilah charger dalam kete sebab musim banjir ni kadang2 letrik putus. Makanan pun belilah sikit, takut2 nanti jalan nak ke bandar terputus. Baju ujan dan payung pun cek semula kot2 dah bocor. Lilin, lampu suluh, bateri dan ubat nyamuk bakar pun belilah sekarang.

Ok. Itu sahaja untuk kali ini. Terima kasih.

Tuesday, November 11, 2008

Sambal Petai Mok

Seperti yang dijanjikan, inilah cara2 nak buat sambal petai cara Pangsenam. Resepi ni di namakan Sambal Petai Mok (Ringkasan panggilan bagi Emak). Gambar petai, petai yang dah dikikis dan sambal petai yang dah siap boleh merujuk ke posting sebelum ni. Nanti ujung minggu, boleh lah ke pasar malam cari petai dan try buat kat rumah.

Sambal Petai Mok

Bahan:

  1. Petai (4 keping/ papan) - dah jadi boleh dpt dlm 2 cawan, berapa gm tak pasti lah pulok (Petai ni kait dari pokok kat sebelah rumah)
  2. Ikan bilis sedang/ putih (1 1/2 cawan) ditumbuk kasar
  3. Lada boh (2 senduk / 10 sudu besor ) - seelok2nya guna lada kering & buatlah paste nya
  4. Bawang besar (1 biji) dihiris
  5. Bawang merah (6 ulas) – ditumbuk/kisar (3 sudu besar)
  6. Bawang putih (4 ulas) - ditumbuk/kisar (1 sudu besar)
  7. Asam keping ( 2 keping)
  8. Santan pekat dari ½ biji kelapa ( 800 ml) Bekalan kelapa dari kebun kat rumah arwah Tok di belakang Masjid Kg Pangsenam
  9. Gula - 2 sudu besar biar lebih skt (boleh gak dicampur ngan gula kabung/ gula melaka)
  10. Garam - 1 sudu besar Minyak masak
Cara:

1. Petai - kulitnya dikikis sampai hilang warna hijau kemudian dipotong2 (1cm), rendam dlm air agar warnanya tak lebam.

2. Panaskan minyak masak

3. Ikan bilis digoreng lembab, ketepikan/ tuskan

4. Lada boh, bawang merah+putih + sedikit gula ditumis sehingga wangi

5. Masuk petai, kaut balik dlm 5- 10 minit bg layu sikit kulitnya (boleh nampak setengah isinya dah terkeluar dari kulit).

6. Masukkan ikan bilis + asam keping + bawang besar ( bahan2 tadi biar ampuh dgn santannya & timbuk takut pecah minyak) - dlm 10 minit, jagan lama sangat sebab kalau isi petai dah terlalu masak dan lembik, jadi tak sedaplah pulak.

7. Seimbangkan rasa pedas , manis, masin, masam dan lemak.

8. Pastikan asam keping ni dibuang bagi mengelakkan rasa masam akan 'mencacatkan' rasa sambal petai kita.

Selamat Mencuba

M. Daud Kilau


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Gambar ni adalah cover untuk album M. Daud Kilau. Ni album dulu ni, rekod piring hitam. Ada empat lagu dalam album ni rasanya. Tajuk album ni ialah Isteri Durhaka. Lupa pulak tajuk lagu yang lain. Ni antara koleksi piring hitam yang ada saya simpan (diamanahkan simpan).

Lain kan M. Daud Kilau dulu dan sekarang. Takkan tak kenal M. Daud Kilau? Yang ada berlakon dalam citer Man Laksa tu... arahan Mamat Khalid.

Friday, November 7, 2008

Sambal Petai...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Saya dah bagitau yang saya memang tak makan ulam petai mentah2. Walaupun kat kebun ada pokok petai dan majoriti ahli keluarga makan petai tetapi saya memang tak usik pun petai ni walaupun ada di meja hidangan. Maknanya kat sini, tak semua orang kampung makan ulam petai. hehehe...
Ni la rupanya petai hasil pokok di kebun kami. Selalunya bila nak makan, boh akan mengaitnya kat pokok. Yang paling cekap kait petai sudah semestinya boh la, diikuti abang dan adek. Nampak tak ulas2 petai tu? Gemuk kan?Nak buat sambal petai, kulit tu kita kikis dulu. Ni stail Pangsenam punya. Ada stail yang kupas dan ambik ulasnya sahaja. Lepas kikis tu kita potong la kecik2. Ah! nantilah saya bagi resepi. Ni citer pasal petai sahaja la.

Dah jadi pun sambal petai. Campur dengan ikan bilis tumbuk je. Ikan bilis pun bukan sebarangan yang boleh guna. Ada jenis2nya sahaja. Stail ni tak campur udang. Makan ngan nasik pas semayang jumaat bapok bestnye. Kami sekeluarga selalunya sebelum balik ke kl atau kuantan, akan buat bekal sambal ni. Dapat makan kat umah. Nanti saya bagi resepi ye.

Dua Wajah: Tahanan Tanpa Bicara...


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bulan lepas, antara buku yang habis dibaca ialah buku yang bertajuk Dua Wajah: Tahanan Tanpa Bicara tulisan Syed Husin Ali. Buku ni harganya RM20, beli kat Popular Bookstore Kuantan. Ia diterbitkan semula oleh Strategic Information and Research Development Centre.

Ringkasnya, buku ini ialah catitan pengalaman Syed Husin yang ditahan hampir 6 tahun di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Beliau ditahan berikutan demonstrasi pelajar di Baling dan membantah kemiskinan serta kenaikan harga barang pada tahun 1974 (saya tak lahir lagi).

Selepas ditahan hampir 2 tahun di Kamunting, beliau dikurung secara berseorangan selama 6 bulan ditempat yang tidak diketahui di Kuala Lumpur. Semasa itu, beliau disoal-siasat dan dikenakan berbagai-bagai penyeksaan serta deraan.

Dua Wajah menarik kerana pengalaman peribadi dikaitkan dengan beberapa latar belakang sosial dan politik pada masa itu.

Bagi saya buku ini bukanlah buku politik. Ia sekadar secebis pengalaman yang ditulis oleh seorang individu yang pernah ditahan dibawah ISA. Individu itu ialah Dr. Syed Husin Ali, seorang Profesor antropologi dan Sosiologi di UM tempat beliau pernah berkhidmat selama 28 tahun.

Thursday, November 6, 2008

Ikan Lampam...


Ni ikan lampam (sejenis ikan sungai). Ia banyak terdapat dalam sungai Pahang. Kalau di Temerloh, kita boleh beli ikan ni kat pekan sehari Temerloh (di sepanjang tebing sungai Pahang)setiap hari ahad. Ada yang kecik dan ada yang besar.

Ikan ni sedap jika digoreng . Begitu juga dengan telurnya. Ada sesetengah orang akan bakar telur ikan ni yang dibalut dengan daun pisang. Ikan atas ni dah disiang. Akan di goreng dengan telur2nya sekali. Makan dengan nasik memang sedap. Makan sekali dengan sambal mencepu. Pergh!!!

Sambal Belacan Mencepu...


Inilah rupanya sambal belacan buah mencepu. Cara nak buatnya sama je dengan sambal belacan yang lain cuma yang ni sambal tu digaulkan dengan buah mencepu. Makan dengan nasik memang sedap!!!

Motivasi kerja...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Posting ni diambil maklumatnya dari email. Harap dapat memotivasikan diri kita yang bergelar pekerja.

"Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan 'biasa' dan ada datang dengan perasaan serba tak kena. Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan 'biasa' saja, hasilnya adalah 'biasa' saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerja lah dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah... " -- Datuk Dr. Fadilah Kamsah.

Jadi renungi lah :-

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab 'datang bekerja' tapi hampeh, hasilnya macam kita 'tak datang' kerja.

2. Ada kala kita rasa kita busy giler, rupanya kita hanya 'kelam kabut'.

3. Adakala kita rasa kita 'prihatin', tapi rupanya kita busy body.

4. Adakala kita rasa kita open minded and out spoken tapi rupanya kita 'kurang ajar'.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran kritis rupanya kita hanya lebih kepada kritik yang mencipta krisis.

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi lebih mesra tapi rupanya kita di lihat lebih mengada.

7. Adakala kita suka bertanya 'kenapa dia ni macam takde kerja', adalah lebih baik kita tanya 'apa lagi kerja yang aku boleh buat?'.

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan anjakan paradigma, maka lakukanlah segera, tapi manusia tetap manusia, sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik, adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu, mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan. Kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat, kita draw kat akhirat nanti, tapi kalau kita asyik dengki mendengki, nasib la sebab dah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih.

Renungi lah, berapa orang kawan kita dan berapa orang lawan kita, nescaya itu la kayu pengukur diri yang sebaiknya.

Gambar 3 keping ni je...

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca semua...

Sekarang baru nak cerita pasal Jamuan Raya malam tu yang majikan buat. Bukan nak cerita pasal perjalanan majlis yang meriah, pasal lakonan, pasal diri aku yang bertuah yang dapat hamper dan lain-lain lagi. Tapi nak citer pasal gambar 3 keping ni.

Ni je gambar majlis tu yang sempat ambik. Kenapa 3 keping je? Sebabnya, bateri kamera dah abis. Tak cukup charge gamoknya. Tak pun rechargerable battery aku dah kong. Bawak 4 bijik, keempat2 bijik kong. Sudahnya gambar dengan hamper terpaksa la mengemis kamera handphone orang. Dengar citer ada mamat tu yang ada kamera yang mahal, besar, panjang dan tinggi pun abis bateri hehehe...


Ni la gambornya. Majlis belum start lagi. Kalau tak, pasti banyok gambor aku ambik.

Tuesday, November 4, 2008

Galah...

Galah ni dibeli untuk mengait petai. Ia sepanjang 40 kaki dan boleh disambung-sambung. Ia ringan dan harganya dalam lingkungan RM170. Bahannya diperbuat dari aluminium.

Galah ni dibeli menggunakan duit hasil jualan petai jugak. Kat kebun ni ada 2 batang pokok petai yang sudah agak tinggi. Hasil jualannya amat lumayan disamping makan sendiri. Sebelum ni, petai ni dikait menggunakan galah buluh je. Galah buluh ni berat dan payah nak mengendalikannya. Maka, dengan adanya galah baru ni, mudah lah nak mengait petai. Boleh guna juga untuk mengait buah cempedak yang tinggi.

Walaupun ada pokok petai tetapi saya tak makan ulam petai... cuma sambal petai je makan.

Thursday, October 30, 2008

Panduan Manage Blog...

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua

Saya buat posting ni bukannye nak tunjuk pandai tetapi just nak bagi panduan je. Lagi pun tadi ada kawan kat Muadz sms bagitau yang dia terdelete statistik dalam blog dia. Jenuh la pulok nak ngajornye. Dulu dah ajor dah rasanya. Nok ngajor dalam sms payoh la pulok. So, saya pun bgtau yang saya akan tulis dalam blog saya. Maknanya, lepas ni kalau terdelete lagi, boleh la rujuk posting ni.

Dalam blog kita, kita boleh letak jam, statistik pengunjung, negara pengunjung, dari mana pengunjung datang dan lain-lain lagi. Cara nak letak dalam blog kita sama je semua. Yang kita nak hanyalah html code untuk dicopy dan pastekan dalam 'add element' dalam blog kita.

Untuk letak jam kita pergi kat Clocklink. Klik kat pautan yang saya buat ni atau pun klik kat jam di blog yang kita lawat tu. Pas masuk website clocklink tu, kita ikut je step by step dia hinggalah kita dapat html code. Copy code tu. Kat blog kita plak, kita pi kat customize (penjuru atas kanan blog), pastu add elemen/gadget, cari yang html punya dan pastekan code tadi kat situ. Save. Settle.

Itu untuk jam sahaja. Untuk tambahan yang lain, kaedahnya sama sahaja. Utk laman borak boleh pi kat Cbox (macam dalam blog saya) atau shoutbox (macam dalam blog zamri). Keburukan laman borak ni, pengunjung boleh menyamar dan tulis apa sahaja. Macam blog aliasderais dah kena serang dah oleh pengunjung yang biadab.

Nak masukkan statistik pengunjung blog, pergilah kat histats. Nak tahu pengunjung dari mana, klik di live traffic feed. Nak tau pengunjung dari negara mana, klik kat flag counter. Yang anda nak hanyalah html codenya sahaja. Semua ni rasanya free je.

Nak tukar template blog kita pun boleh. Tapi saya malas nak tukar2 template ni sebab ianya rumit dan kadang2 ia tak sesuai dengan code yang kita ada tu. Guna template yang ada je dan kadang2 tukar macam sukiman.

Ok. Itu sahaja untuk kali ini. Harap2 ia dapat jadi panduan. Niat saya bukan nak tunjuk pandai. Just terlanjur ada kawan bertanya tadi. Dah berkali2 ajar dia ni, masih tak paham2 hehehehe...

Dah pandai berjalan...

Semalam Adek kabor Arina dah pandai berjalan. Patutla balik kampung minggu lepas, laju sangat dia berjalan duk dalam walker.
Si Adiknya Arini masih takut2 lagi. Minggu lepas badannya panas sikit. Bertepek la kat dahi kasi sejuk.

Kak longnya pulak bukan setakat berjalan, berlari pun boleh.

Wednesday, October 29, 2008

Bergotong-royong di Masjid Pangsenam...

Gotong-royong sekitar masjid ialah antara aktiviti yang selalu dilakukan oleh penduduk kampung. Kampung Pangsenam pun tak terkecualilah. Kadang2 bergotong-royong memasak, menyembelih, menebas, mencuci dan lain-lain.

Kali ni tak tau pulak buat apa. Cuba tengok gambor kat bawah ni, agak2 mereka ni bergotong-royong mende? Gaya2nya nak menumbangkan tiang tu je. Menebas dan meracun pun buat jugak rasanya sebab ada tong racun dan kereta sorong yang penuh dengan rumput.



Ni antara yang hadir. Nampaknya orang tua ada, orang muda pun ada. Bagus lah kalau begini sebab duduk di kampung kenalah muafakat. Duduk kat bandar pun samalah, kena muafakat gak...

Pahang Darul Makmur

  1. Negeri Pahang merupakan negeri terbesar di Semenanjung Malaysia seluas 35,965 kilometer persegi.
  2. Di sebelah utara dan baratnya dilingkungi oleh banjaran gunung manakala disebelah timurnya terbentang Laut China Selatan.
  3. Pahang terdiri daripada 11 buah daerah iaitu Kuantan (ibu negeri), Pekan (Bandar Diraja), Temerloh, Rompin, Maran, Jerantut, Bentong, Raub, Lipis, Cameron Highland dan Bera.
  4. Jumlah penduduk Pahang dianggarkan berjumlah 1.2 juta orang (2004). Majoritinya adalah orang Melayu iaitu kira-kira 76% diikuti penduduk Cina, India dan lain-lain.
  5. Penyumbang utama kepada ekonomi negeri ialah perladangan, pertanian, perindustrian dan hasil hutan.
  6. Pahang merupakan destinasi pelancongan utama negara. Disini terdapat kawasan pelancongan tanah tinggi, Taman Negara, Taman Negara Endau-Rompin, Pusat Perlindungan Seladang di Jenderak, Pusat Perlindungan Gajah di Kuala Gandah Lancang, Cherating, Rumah Kelahiran Tun Abdul Razak dan lain-lain lagi.

Wednesday, October 22, 2008

Jadi kedi la pulak dia...

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca semua...

Nama Tiger Woods bukanlah asing dalam dunia golf. Dia merupakan jaguh no 1 dunia dalam golf. Namun begitu status tersebut tidaklah menyebabkan beliau ego dan bangga diri.

Dalam berita hari ini, ada cerita Tiger Woods yang menukar selera untuk menjadi kedi di lapangan Torrey Pines. Beliau menjadi kedi kepada John Abel. Woods telah menyarung 'bib' hijau yang tertulis nama Abel dan membantunya pada sembilan lubang pertama. Itulah Tiger Woods...

Moralnya kat sini ialah bagi kita walaupun pangkat kita tinggi, kita harus juga turun padang dan lihat orang bawahan kita. Walaupun kita kaya-raya, kita harus juga bersama2 dengan orang miskin. Walaupun kita ada dua tiga bijik kereta, sesekali dua naiklah motor atau bas. Walaupun tiap2 malam makan kat luar, sesekali trylah masak kat rumah. Walaupun ada highway, sesekali ikutlah jalan lama. Walaupun tiap2 hari makan kat hotel Vistana, sesekali pergilah ke gerai Che Yah. Walaupun kita rasa kita 'cerdik', kadang2 perlu juga bergaul dengan orang 'bodoh'...

Sekian untuk kali ini...

Tuesday, October 21, 2008

Masjid Ikhsaniah Pangsenam...

Hari ni dah rilek sedikit. Sudah ada waktu senggang untuk menulis. Carrymark telah dihantar semalam. So, lepas ni jaga exam la pulak.

Aku bukan nak bercerita tentang student atau jaga exam atau terhegeh2 buat carrymark, tu intro sahaja. Ni nak cerita serba sedikit pasal sejarah Masjid Ikhsaniah Pangsenam, iaitu masjid di kampung aku yang ku banggakan. Dulu dah ada posting pasal masjid ni. Posting kali ni pulak sebagai info tambahan sahaja.

Kenapa Ikhsaniah? Kerana sebenarnya tapak masjid ni yang seluas 1/4 ekar telah diwakafkan oleh Allahyarhamah Hajah Yang Bedah binti Bilal Idris.

Masjid ini mula di bina pada tahun 1969 dan telah siap digunakan pada tahun 1970. Maknanya dah hampir 40 tahun usia masjid ni (muda lagi). Ia dibina dengan kos RM25,000 (nilai dulu) atas sumbangan kerajaan negeri dan di rasmikan oleh Almarhum Sultan Abu Bakar pada bulan November 1972 (aku tak lahir lagi).

Ahli kariah masjid ini adalah seramai lebih kurang 200 orang sahaja. Tapi bila tiba time raya, pasti penuh melimpah-limpah. Masjid ini menjadi tumpuan penduduk kampung Pangsenam, kampung baru Pangsenam, Kuala Kujan, Charok Shahbudin dan Tenggoh.

Dalam qariah Masjid Ikhsaniah Pangsenam ni terdapat beberapa surau iaitu Masjid Lama Kuala Kujan (ditukar menjadi surau) yang di bina tahun 1938 dan di wakaf oleh haji Awang bin Kechik, surau Pangsenam (1965) di wakaf oleh Tuan Guru Haji Abdul Rahman Haji Ibrahim, Surau Padang Kerbau (1968) di wakaf oleh Haji Mohd Ali bin Kia, surau Kujan (1975) di wakaf oleh En. Yaakub Bakar dan surau Tenggoh (1978) di wakaf oleh Haji Dayan Mahmud.

Jika anda lalu di Kampung Pangsenam, silalah singgah di Masjid ni untuk bersolat. Ia terletak di tepi jalan Temerloh-Triang. Gerai ikan patin pun ada dekat sini. Ok, nanti aku letak gambar lama masjid ni.

Thursday, October 16, 2008

Catatan Perjalanan : Shah Alam - Melaka

Antara MASA dengan WANG : Mana pilihan anda....

Surcaj tambahan 30% bagi pengguna bas ekspres menjadikan tambang bas dari Shah Alam ke Melaka adalah RM14.50 sehala. Lepas raya haritu dah mula naik kereta berulang alik hujung minggu dari Shah Alam ke Melaka. Antara masa dan wang :

Ikut jalan lama:
Laluan : Bt3(Tol Ebor) -KLIA-Mambau-Rantau-Rembau-Simpang Ampat-Melaka
Jarak : 159km
Purata had laju: 80-90km/j
Purata Masa Perjalanan : 2jam 45 minit
Purata penggunaan minyak : RM13.00 (tunggang kancil)
Bayaran TOL : RM5.50 (exit KLIA)
Keterangan Laluan : Umpama jalan lama dari Maran ke Kuantan


Ikut Highway Plus:
Laluan : Bt3(Tol Ebor) -Air Keroh-Melaka
Jarak : 149km
Purata had laju: 100-110km/j
Purata Masa Perjalanan : 1jam 50 minit
Purata penggunaan minyak : RM21.00 (tunggang kancil)
Bayaran TOL : RM18.90
Keterangan Laluan : Amat selesa (boleh tekan minyak seadanya tapi awas dengan speed trap)

Kepada anda pembaca blog PANGSENAM....buatlah pilihan bijak! Lepas ni koi nok bercerita menda ape yang ada kat laluan jalan lama ni pulok...banyok yang menarik!

Respek@yahoogroup...

Menyampah betul dengan group respek ni. Suka-suka dia je nak add email kita dalam group dia. Berlambak2 email masuk dalam inbox kita. Group ni tidak melambangkan nama dia. Moderator ni tak RESPEK langsung dengan hak kita.

Rasanya ramai kawan2 yang dah terkena dengan group yang tak hormati hak orang ni. Kalau kita nak sangat join group dia, kita sendiri akan sign in nanti. Apa yang boleh kita buat ye dengan group ni untuk mengelak perkara ni dari berulang?

Tuesday, October 14, 2008

Shah Rukh Khan...


Sempena dengan sambutan birthday Yang Di-Pertua Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob, Shah Rukh Khan telah dianugerahkan pingat Darjah Mulia Seri Melaka yang membawa gelaran Datuk.

Justeru itu, pihak http://pangsenam.blogspot.com/ telah membuat polling untuk pengunjung mengundi sama ada setuju atau tidak dengan penganugerahan darjah kebesaran tersebut. TQ.

Friday, October 10, 2008

Majlis Jamuan Hri Raya 2008...

Malam ni ada Majlis Jamuan Hari Raya kat MS Garden. Fully sponsored by our majikan. Dengar citer sate adalah antara menunya. Kalau tengok kat tajuk tu, kita taulah yang majlis ni berkongsepkan hari raya. Maknanya, boleh lah melaram lagi dengan baju raya.

Sebut baju raya ni, aku kecewa betul dengan baju melayu yang dibeli pada tahun ni. Jenama ok lah, Crocodile. Harganya boleh tahan, RM160 sebelum diskaun. Baru pakai raya pertama dah ada jahitan yang tetas. Kat paha, kat ketiak dll. Kecewa betul. Masa pakai hari Jumaat untuk bergambar, tetasnya dah mula besar. Last sekali, lepas basuh... lagi la besar rabaknya. Ceh! tak padan dengan jenama. Patut la jenama ni je yang ada diskaun sampai 50%. Jenama lain takde diskaun. kalau ikutkan banyak pilihan seperti John Master, Orlando, Dexter dan Bazar raya depan Terminal Makmur. Moralnya kat sini, kalau jenama setaraf yang lain takde diskaun, maknanya ada something wrong lah tu. Takpe lah, malam ni pakai la sekali lagi untuk dinner.

Esok pulak, ada kelas PJJ. Ada la 2 orang student. Student ni dah berkerja. Mereka sambung belajar untuk mendapatkan degree. Bagus mereka ni. Kita patut bagi sokongan kepada mereka kerana sanggup korbankan masa cuti dan family untuk belajar lagi. Kelas esok hanya 3 jam sahaja. Mudah-mudahan kedua2 student ni datang ke kelas esok. Walaupun PJJ (Pendidikan Jarak Jauh), mereka harus juga datang ke kelas.

Ok... bye. Nanti sambung cerita bab dinner malam ni pulak. Minggu depan, ada Berita Terbaru pasal Pangsenam... tungguuu...

Thursday, October 9, 2008

Letih...

Letih betul hari ni. Ni baru balik makan tengahari. Dari pukul 10 pagi tadi sampailah pukul 2 tadi tengok budak buat presentation. Tu pun tak habis lagi sebab ada juga student yang tak hantar assignment lagi. Kalau tak hantar assignment, macam mana nak present ye tak?

Sebenarnya assignment budak2 ni dah bagi awal2 semester dulu. Mereka kena buat Business Plan untuk subjek Entrepreneurship. Sepatutnya submit hari Selasa baru2 ni. Yang jadi tak hantar lagi tu sebabnya mereka baru nak pulun buat selepas raya. Mana la dan nak buat dalam masa 2 hari. Sakit jiwa dibuatnya dengan budak2 ni. Penyudahnya tadi aku kabor 'Next monday U all set kan masa, venue and pergi booking laptop n lcd. Pastu panggil saya. Ni last chance saya bagi'. Ceh! dalam jadi lecturer killer ni, ada gak sifat tolak ansur hehehe...

Seminggu dua ni sibuk la sikit. Minggu depan budak2 ni ada midterm. Lepas tu sibuk la pulak kita nak menanda skrip jawapan. Lepas tu, terhegeh2 pulak menyiapkan carrymark. Pastu sibuk plak jaga exam final. Lepas siap semua sekali, barulah boleh relax. Maknanya, bila sibuk2 ni, jarang la dapat berblog. Cuma dapat membaca blog2 orang je la jika ada masa senggang.

Ok lah. Cukup sampai disini dulu. Lain kali tulis lagi. TQ

Monday, October 6, 2008

Dah habis bercuti raya...

Alhamdulillah, semalam dah selamat sampai di Kuantan. Maka tamatlah cuti raya pada kali ini. Saya yang terakhir balik dari kampung. Abang balik hari Sabtu pagi ke KL. Adek balik Sabtu Petang ke Shah Alam. Katanya, jalan tak jem lagi. Kokngoh balik Ahad pagi ke KL. Jalan pun tak jem lagi. Koklong balik Ahad pagi juga ke Kuantan. Saya balik Ahad Tengahari. Jalan tak Jem langsung.

Gambar atas ni diambil pada hari Jumaat, selepas sembahyang Jumaat. Empat orang takde dalam gambar (Balqiss, Daniel, Nakeeb dan Arini). Ok lah, Selamat Hari Raya dari kami semua. Takde mood lagi nak menulis panjang2. TQ

Thursday, September 25, 2008

Duit Raya...

Lupa nak bagi duit raya. Nah! Ambik duit raya ni RM100 sorang. Buat belanja balik kampung nanti ye. Belanja lah dengan berhemah. Jangan boros pulak sebab takut lepas raya nanti takde duit. So, beringat-ingat lah ye. Duit raya ni aku bagi sekali je. Lepas raya tak bagi dah, tunggu gaji je lah. Eh!, zakat fitrah jangan lupa bayar ye...

Wednesday, September 24, 2008

S E L A M A T H A R I R A Y A . . .

Assalamualaikum, memandangkan esok last day bekerja sebelum cuti beraya dan takut pulak sibuk tak sempat nak menulis maka, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua yang mengenali diri saya atau tidak. Begitu juga, ucapan ini ditujukan kepada pengunjung blog ini termasuklah yang tersesat masuk ke sini. Blog ini akan kembali meneruskan aktivitinya pada 6hb Oktober 2008.

Kepada mereka yang balik beraya, berhati-hati di jalan raya. Ingatlah orang yang tersayang. Jika mengantuk, singgahlah di Petronas untuk minum kopi percuma (saya selalu singgah kat Petronas Gambang, LPT). Kepada yang beraya di perantauan, buat-buatlah sendiri ketupat, lemang dan sate.

Di kesempatan ini juga, saya sekeluarga ingin memohon ampun dan maaf atas segala kesalahan yang telah dilakukan samada perlakuan, percakapan dan penulisan. Jika ada kesempatan, singgahlah di PANGSENAM.

Justeru itu saya berdoa agar kita semua dilindungi oleh Allah dan selamat sepanjang musim perayaan ini. Terima kasih.

Tuesday, September 23, 2008

Majlis Berbuka Puasa...

Ni gambor-gambor majlis berbuka puasa pada Sabtu lepas. Berbuka di Nokis je. Bayaran RM15 seorang. Kalau buat kat hotel, mahal sangat. Taknak la terlibat sama dalam pembaziran di bulan ramadan. Aktiviti ni last minit punya perancangan. Miting pun secara SMS je. Korum miting 3 orang je. Sorang di Nokis, sorang di Gerai Che Yah dan sorang lagi di Muadzam. So, bayangkan lah bagaimana miting tu di buat.
Ni meja orang lelaki. Ustad madi, gedik dan pazullah tak dapat datang. Nasib baik ada noormad, dia la jadi tok imam membacakan doa berbuka puasa.
Tengok makanan kat meja ni... habis licin.
Meja ni ada ramai bebudak.
Bergambar sebelum bersurai. Tapi jeha dah balik dah, laki dia jemput.
Oh ya, makanan berbuka puasa ialah ikan bawal 3 rasa, sup tulang, telur dadar, ayam berempah, sayur campur, buah dan nasik putih. Air pulak, masing-masing order sendiri ikut citarasa. Ok la untuk kali ini. Kalau ada kekurangan, kami mintak maaf. Pada anjuran akan datang pula, kiman memberi cadangan supaya diorganise oleh orang lain pulak. Nama yang dicadangkan oleh dia ialah Azniza dan Anis. So, banyak masa lagi ni untuk memikirkan tempat...

Mercun...

Dekat2 nak raya ni teringat masa kecik2 dulu main mercun. Meriah sungguh pada masa tu. Macam-macam jenis mercun ada. Mercun papan, katak, gasing, roket, mercun lidi, mercun tarik dan lain-lain lagi. Harga pun murah pada masa tu, seingat aku RM1 untuk 12 batang mercun lidi. Tapi, murah2 pun nak mencarik RM1 tu yang payah.

Tapi sekarang, dah tak merasa nak main mercun. Maklumlah, kerajaan dah haramkan mercun ni. Pengharaman oleh kerajaan pun bersebab. Kita tak boleh salahkan kerajaan. yang kita patut salahkan ialah para 'makhluk' yang menyalahgunakan mercun ni. Makhluk ni lah yang telah menarik keseronokan bermain mercun ni dari kita. Seingat aku la, aku dulu takdelah nak membuat mercun sendiri. Tak la pulak mencari batang paip untuk dibuat mercun. Paling ganas pun dulu, letak mercun dalam kereta mainan... kasik meletup. Paling nakal pun, ikat mercun tarik kat selipar orang.

gambar hiasan

Bila tengok rampasan mercun, terasa la nak bermain semula. Tapi, dalam pada haram tu pun, ada lagi makhluk2 yang putus jari dan cedera disebabkan mercun. Nampaknya, lambat lagi la kerajaan nak tarik balik pengharaman mercun ni. Maknanya, setiap raya takdelah aktiviti main mercun lagi...

Sunday, September 21, 2008

Berbuka puasa dan zakat fitrah...

Alhamdulillah, semalam dapat berbuka puasa dengan kawan-kawan. Berbuka kat Nokis je. Bayar la RM15 seorang. Lepas la hajat masing-masing pada bulan puasa tahun ni nak berbuka sesama kawan-kawan. Nantilah akan cerita tunjukkan gambar.

Petang tadi pulak berjaya laksanakan tanggungjawab untuk membayar zakat fitrah. Bayar kat Masjid Negeri, sebelum round pasar ramadan. Tahun ni kat negeri Pahang nilainya ialah RM7.30 seorang. Nilainya meningkat mungkin kerana harga beras telah naik. Bayar untuk berdua tadi. So, kena RM14.60. Bagi sesiapa yang belum membayar tuh... silalah bayar ye. Sibuk sangat shopping kang terlupa pulak.

Thursday, September 18, 2008

Cuti Raya...

Alhamdulillah, majikan tempat saya berkerja telah bermurah hati untuk memberi cuti raya bermula 26hb September hingga 5hb Oktober. Maknanya, cuti start Jumaat minggu depan, kemudian 6hb start semula kerja. Kalau student dah balik semula, ada lah kelas. Selalunya, student ni tak balik lagi. Alasannya ialah tiada tiket bas. Untuk kelas sebelum balik raya ni pun dah ada student datang bagitau yang dia tak masuk kelas hari Khamis minggu depan sebab dah balik ke kampung hari rabu. Alasan yang sama, tiada tiket bas. Hmmm...

Tahun ni saya beraya di Pekan. Kemudian pada hari raya kedua, akan balik ke Pangsenam. Sesiapa yang nak datang, anda dialu-alukan. Boleh la makan kuih raya, ada lah buat sikit-sikit. Beli pun ada. Lemang pulak mungkin buat kat Pekan. Ketupat pun mungkin buat.

Kat Temerloh tahun ni, semua yang berkahwin balik hari raya kedua. Maknanya pagi raya hanya ada boh, mok, kokngoh dan abang je. Raya kedua pasti bena la kat sana. Pasti ada makan besar dan aktiviti bila semua balik. Yang pasti tahun ni nak bergambar beramai-ramai. Adek dah utarakan cadangan ni. Nampaknya dia la kena sediakan peralatan dan persiapan lampu. Yang penting, semua orang kena bawak balik baju raya masing-masing.

Makanan pula? Pastinya rendang daging dan gulai ayam kampung. Kalau sempat, buat lagi lemang kat Pangsenam ni. Dodol? Tak buat rasanya sebab agak rumit. Rasanya last buat dodol pada tahun 2002 dulu. Ketupat? mungkin ada lagi lebihan hari raya pertama.

Aktiviti berziarah ke rumah saudara mara pasti dilakukan pada hari raya ni. Rumah yang akan diziarahi ialah rumah wan, mok tang tipoh, aki de, arwoh tok ki, ayoh wa dan mim ya ya. Kalau dan, banyak lagi rumah boleh pergi.

Ok la. Nanti dah habis raya, saya cerita pasal raya tahun ni pulak. Oh ya, sekadar peringatan, kita ni dah nak masuk 10 hari terakhir Ramadhan, maknanya lipatkan lagi ibadat kita untuk mencari malam 1000 bulan. Dan satu lagi... dah berzakat fitrah ke belum?

Tuesday, September 16, 2008

Nisan Kabung...

Seperti yang dijanjikan, koi nak citer sikit cara-cara buat nisan kabung. Koi pun try-try je buat. Masa te ada la dekat2 dua jug air kabung lebihan berbuka puasa. Letakkan air tu dalam periuk. Unggunkan api bawoh tungku. Letakkan periuk tadi keatas tungku. Lepas te, kawal-kawal je lah api.

Sambil2 te, kacau la air kabung tadi sesekali. Tengok-tengokkan jugek unggun api. Kalau dah nak padam, sorong lagi kayu api... kasi api besar.

Dekat-dekat dua jam, kaler air kabung tadi dah bertukar keperang-perangan. Kelikatan dia akan bertambah. Kacau2 la sikit. Masa ni kena bersedialah nak angkat. Kalau tak, ia akan jadi gula kabung... keras. Gula kabung pun ok jugek, boleh buat campuran dalam dodol.

Dah siap pun. Boleh dah angkat dan sejukkan. Oh ya, nak makan dengan apa? Kalau kat Pangsenam ni, nisan kabung ni makan colek ngan roti, ubi rebus atau pisang rebus. Pergh! bapok sedaknye. Kalau tak percaya, boleh try. Ande sesiapa nak rasa? Kat umah koi ande sebotol dalam peti ais. Kalau nok, kabor lah.