Seperti yang dijanjikan, koi nak citer sikit cara-cara buat nisan kabung. Koi pun try-try je buat. Masa te ada la dekat2 dua jug air kabung lebihan berbuka puasa. Letakkan air tu dalam periuk. Unggunkan api bawoh tungku. Letakkan periuk tadi keatas tungku. Lepas te, kawal-kawal je lah api.
Sambil2 te, kacau la air kabung tadi sesekali. Tengok-tengokkan jugek unggun api. Kalau dah nak padam, sorong lagi kayu api... kasi api besar.
Dekat-dekat dua jam, kaler air kabung tadi dah bertukar keperang-perangan. Kelikatan dia akan bertambah. Kacau2 la sikit. Masa ni kena bersedialah nak angkat. Kalau tak, ia akan jadi gula kabung... keras. Gula kabung pun ok jugek, boleh buat campuran dalam dodol.
Dah siap pun. Boleh dah angkat dan sejukkan. Oh ya, nak makan dengan apa? Kalau kat Pangsenam ni, nisan kabung ni makan colek ngan roti, ubi rebus atau pisang rebus. Pergh! bapok sedaknye. Kalau tak percaya, boleh try. Ande sesiapa nak rasa? Kat umah koi ande sebotol dalam peti ais. Kalau nok, kabor lah.
1 comment:
aku nak jugak 6.
Post a Comment