Tuesday, December 28, 2010

Bonus...

Hujung2 tahun ni ramai yang berkira2 kerana dapat bonus. Ada yang dah dapat, manakala ada yang belum dapat. Bagi yang kerja kerajaan, rasanya bonus dah dapat dah. Boleh guna untuk beli alatan sekolah anok2.

Ada kompeni yang bagi duit bonus masa raya dulu. Kira sekali dengan duit raya la tu. Bagi yang kije kerajaan, bonus dibayar 2 kali rasanya. Sekali masa raya, sekali masa ujung tahun. RM500 sekali bayor. Dan selalunya kebanyakan kompeni bagi bonus ujung tahun.

Banyak mana kompeni bagi bonus? Ia bergantung juga pada prestasi dan keuntungan kompeni. Dan juga kepada keputusan ahli lembaga pengaroh. Ada dapat 3 bulan gaji, setengah bulan, suku bulan, 12 bulan dan ada yang tak dapat langsung. Ada kompeni bagi bonus tak ikut bulan, dia bagi lump sum je macam kerajaan.

Wajib ke kompeni bagi bonus pada pekerja? Rasanya tak wajib. Kalau ada, ada lah. Kalau takde, takde lah. Tapi kebanyakkan kompeni besor akan ada peruntukan untuk bagi bonus pada kakitangannya.

So, apa sumbangan kita sebagai pekerja untuk mendapat bonus setiap tahun?

Monday, December 27, 2010

Duit syiling...


Duit syiling amat penting walaupun nilainya kecik terutama bagi peniaga kecil-kecilan. Sebenarnya dah banyak kali berlaku pada saya yang terpaksa menunggu untuk mendapat tukaran duit disebabkan peniaga tiada duit syiling. Yang terbaru adalah pagi tadi.

Para peniaga mesti pandang hal duit syiling ni dengan serius. Sebelum buka kedai pada waktu pagi, pastikan duit syiling sentiasa ada dalam simpanan. Begitu juga dengan duit tukaran yang lain.

Kita tak boleh salahkan pembeli yang membayar karipap RM2.50 dengan duit RM50. Di Malaysia ni duit not RM50 memang sah dan diterima oleh semua. So, menjadi tanggung jawab peniaga lah untuk menyediakan duit tukaran terutama duit syiling.

Pernah berlaku juga sang peniaga terhegeh2 berlari2 ke gerai/kedai sebelah untuk menukar duit. Pembeli pulak terpaksa lah menunggu. Kan dah memberi imej yang buruk pada peniaga.

Kadang2 tu masalah tu dipindah pulak kepada pembeli. Ada ke patut dia suruh pembeli tukar duit dulu sebelum membuat pembayaran?

Saya utarakan perkara ini sebab ramai peniaga terutama peniaga kecil-kecilan memandang remeh akan hal ini. Jangan sesekali kita menyusahkan pelanggan kita sebab kita perlukan mereka untuk membeli produk/servis yang kita tawarkan.

So, buat peniaga pasar malam, gerai burger, pasar tani, pasar ramadan, gerai tepi jalan dan lain2, pastikan anda sentiasa mempunyai duit syiling dan duit tukaran yang lain sebelum memulakan perniagaan setiap hari.

Friday, December 17, 2010

Selesai...

Ni antara perserta yang tinggal di penghujung seminar IEBMC. Perserta2 foreigner ramai yang dah balik. Yang tinggal hanyalah perserta tempatan sahaja. Lega rasanya. Ni lah 1st time menghadiri seminar sebagai presenter dan juga ni lah 1st time menghadiri seminar dari mula sampai selesai.

Wednesday, December 15, 2010

Present paper...

24hb November yang lepas koi kene present paper di seminar IEBMC kat Hyatt Kuantan. Assessing perceived food quality: Customer's gender perception of Malaysia fast food product.

Saturday, December 4, 2010

Ubi temili...

Ni namanya ubi temili. Gali kat kebun. Ujan2 ni rebus ubi temili ni sedap. tapi sekarang tak ramai orang makan dan tahu ubi temili. Ubi kayu ramai la tahu.

Kebun pisang dalam kebun getah...

Sementara nok nunggu pokok getoh besor, ayoh koi nanam 400 batang pisang dicelah2 pokok getoh tu. Dah merasa dah pun buoh pisangnya. Tak abis makan, ayoh koi letak kat gerai patin utk jual. dah besor dah pokok getoh n pisang
ni jantung pisang. Ada jantung pisang kita boleh rebus dan colek ngan kicap makan ngan nasik. Bapok sedaknya...

Monday, November 29, 2010

Hotel Hyatt Regency...

Minggu lepas ada conference kat Kuantan. Conference ni di anjur oleh Uniten bertempat di hotel Hyatt Regency Kuantan Resort. Koi terlibat sama dalam conference 2 hari ni. Ni posternya.
International Economic & Business Management Conference (IEBMC)
Ni pemandangan menuju ke bilik koi menginap (2217)

Ruang dalam bilik

Walaupun bilik terasa mewah, hati tetap berdebar2 sebab nak kene present paper!

Rasanya RM380 juga satu malam!!!

Thursday, November 4, 2010

P. Ramlee...

Bulan lepas bulan P. Ramlee di Astro. Banyak filem P. Ramlee ditayang. Koi memang tak lepas peluang bila ada filem P. Ramlee.

Kali ni blog ni nak paparkan gambar2 P. Ramlee iaitu insan (Tokoh) yang dipinggirkan oleh bangsanya sendiri dihujung2 hayatnya. Alfatihah buat arwah.

Panca Sitara

Filem Intan

Anakku Sazali


Penarek Becha

Seniman Bujang Lapok

Pengarah

Ibu Mertua-ku

Thursday, October 14, 2010

UNITEN dari Udara...


Atas ni gambor UNITEN Muadzam dari udara. Guna Map google. Saje try. Klik kat gambar untuk besarkan.

Wednesday, October 6, 2010

Syabas Mydin...

atas ni email yang dibalas oleh pihak Mydin


Semalam koi ontheway balik kije tiba2 dapat call. Ropa2nya Pengurus Mydin Kuantan call. Tujuan dia call adalah untuk mintak maaf atas apa yang telah berlaku. Peramah dan baik orangnya.

Beliau telah berkata yang perkara itu tidak harus berlaku dan berjanji ia tidak akan berlaku lagi. Beliau menerangkan bahawa kaunter free gift juga dalam proses pengubahsuaian.

Syabas Mydin kerana respond terhadap aduan pengguna.

Aduan kat Mydin...

Sambung kisah kat Mydin sabtu lepas. Koi masih rasa tak puas hati sebab tak dapat wat aduan ke pihak Mydin. Koi pun balik tu terus bukak internet dan bukak laman web Mydin. Masalah ni kene bagitau ke pihak Mydin supaya mereka dapat ambik tindakan susulan pada masa depan sebab sikap orang Malaysia ni memang nok cepat belaka.

Ni la butir2 email yang koi anto ke Mydin:

Walaupun hanya 11 item...

Sabtu minggu lepas koi gi Mydin Kuantan. Hajatnya nok beli sabun dan ubat gigi. Koi gi hari malam. Ingatkan tak ramai orang, rupanya ramai jugek. Koi beli la sabun mandi 2 botol, sabun mandi refill 1 paket dan ubat gigi 2 kotak. Semuanya 5 item.

Bila masa nok bayor, koi buat keputusan nok membayor kat kaunter ekspress sebab item belian koi kurang dari 10 item.

Tapi yang membuatkan koi kecewa ialah ada 'mamat tak sekoloh' kat depan koi nok buat bayaran kat kaunter tu jugek sedangkan item belian dia lebih dari 10 item. Dari pemerhatian koi adalah dalam 13 - 14 item. Sepatutnya dia pergilah ke kaunter biasa. Tak pasal2 je kaunter ekspress jadi kaunter lambat!

Nok dijadikan cerita lagi, ada pulok dua 'minah rempit' tiba2 memotong barisan menuju ke cashier kaunter ekspress tu sambil menghulurkan resitnya untuk mendapatkan 'free gift murahan'. Adoiii... simple punya rules pun tokleh nok ikut.

Di pendekkan cerita, koi berjaya jugek membuat bayaran di 'kaunter lambat' tersebut. Niat koi pasni nok buat aduan n letokkan dalam peti aduan yang ada kat pintu keluar. Tapi bila tengok kat situ, petinya ada tapi pen ngan kertasnya takde. Adoii...

Moralnya kat sini, kalau barang awok memang dah sememangnya lebih dari 10 item, pergilah ke kaunter biasa walaupun hanya 11 item. Pastu pulok, pandai2 la beratur. Kan dari kecik lagi kita dah disuruh beratur untuk naik bas, beli kopok kat kantin dll.

Wednesday, September 22, 2010

DSLR...

Setelah sekian lama bergelumang dengan kamera digital dan kamera handphone maka baru2 ni dapat sebijik DSLR (Digital Single-Lens Reflexs).

Raya tahun ni sibuk la menyenap macam2 gambar dan try pelbagai posisi. Still belajar function2 yang baru.


MyFamily Pangsenam...

Selamat Hari Raya

Tuesday, September 7, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Salam Aidilfitri kepada semua. Maaf atas segala kesalahan dan halalkan makan minum.

Monday, August 30, 2010

Dokong dan langsat...

Dokong dan langsat lebat sangat berbuah. Menjadi ngat kali ni.

Sedang memanjat langsat

Antara pokok langsat yang berbuah. Pokok langsat selalunya agak tinggi menjulang. Kena panjat jika nak ambik buahnya.

Wan, mak2 sedara dan sepupu sepapat datang ambik buah.

Ni dokong. Pokoknya rendah je. Buahnya boleh dicapai dengan tangan.

Friday, August 20, 2010

Majlis Konvokesyen Uniten...

Awal bulan ni ada mjlis konvokesyen Uniten kali ke 13 kat Uniten Bangi. Kali ni koi kene pegi wakil COBA untuk perarakan akademik.

Jubah untuk kakitangan akademik kaler itam n kosong takde jalur2. Mortar board sama je. Ni bergambo dah selesai kedua2 sesi, sblm pulangkan semula jubah.


Monday, August 16, 2010

Ralit...

Ingat tak power rangers bertopeng yang koi citer dalam posting dulu? Ha! ni lah power rangersnya. Secara esklusif, identitinya didedahkan.

Sedang ralit tengok Spongebob Squarepant sambil makan Mamee perisa ayam.


Juadah berbuka...

Dah 6 hari berpuasa. Alhamdulillah setakat ni masih belum berlaku pembaziran dan belum sakit perut. Kalau ikut pengalaman, tiap2 tahun mesti sakit perut sebab makan lauk beli di bazar ramadan.

Selalunya koi berbuka dengan sejenis lauk je. Kuih pulok kadang2 buat sendiri. Tadi buat cempedok goreng dan temosa. Lauk beli ikan patin kat kedai Muadzam. Air pulok Teh O je.

gambar hiasan

Teringat masa pose dulu2. Selalu ngat membazir. Dengan air tebunya, kuih-muihnya, murtabaknya... semua sebab rambang mata.

Tahun lepas koi guna konsep gilir2. Hari ni beli kuih popia je. Esok beli karipap. Lusa beli agar2. Begitulah seterusnya sampailah ramadan habis.

Tahun ni tak sempat sangat lagi meround pasar ramadan. Tengoklah ujung2 minggu ni. Rasanya kat Kontan ni ada pasar ramadan baru sebeloh giant.

Apa pun koi rasa belum terlambat lagi koi nok ucapkan salam ramadan kepada para pengunjung.




Tuesday, August 3, 2010

Melaka: Menara Tamingsari...

Minggu lepas koi sefamily gi Melaka. Koi tido kat umah adik koi 2 malam. Kat sana sempat la jalan2 sekitar Melaka. Banyok tempat boleh dilawati rupanya.

Tahun lepas koi datang berbengkel so tak dan nok berjalan. Kali ni datang bercuti. Menara Tamingsari merupakan antara tempat yang koi lawat.

Menara ni berputar 360 darjah sambil ia naik dan turun. Gambar atas ni masa tengah naik. Nampok kolam renang tu kenit je.

Atas ni ahli mesorat tingkap yang ikut rombongan. Tengah berbaris nak naik 'flying saurcer'. Sorang kena bayor RM10 bagi dewasa. Warga emas rasanya RM5. Kanok2 bawoh umur free.

Kalo datang Melaka, boleh lah naik Menara Tamingsari ni sbb kita boleh tengok view keseluruhan bandaraya Melaka.

Langkah pencegahan...

Dulu masa sibuk H1N1 penghujung tahun lepas, selalu jugak pakai topeng. Berjalan2 kat Kuala Lumpur pun pakai topeng. Tapi sekarang, walaupun H1N1 masih ada, topeng pun dah tak pakai dah. Menurut member koi yang kije kat HTAA, sepatutnya suspek la yg kena pakai supaya virus tak merebak. Bukannya org ramai. kita semua salah faham rupanya.

Thursday, July 29, 2010

Gotong-royong kat Masjid Pangsenam...

Aktiviti menyimen depan masjid kg. Pangsenam. Menyimen sorang je tapi yang hat numpang bergambor yang ramai, termasuk lah ayoh koi hehehe... ayoh koi yang ada beg gantung kat leher macam orang gi haji tu diapit oleh aki da (pangkat untuk panggilan koi)

Poll Piala Dunia 2010...

Tamat lama dah Piala Dunia 2010. Koi lupa nak close poll. Keputusan sebenar piala dunia ialah dimenangi oleh Sepanyol. Tahniah!

Tinjauan blog ni pulok menunjukkan 34% pengunjung memilih Brazil sebagai pemenang. Diikuti England (16%) dan Argentina (13%). Lain-lain pilihan ialah Sepanyol (9%), lain2 negara (4%) dan 2% bagi empat negara ni iaitu Ivory Coast, Portugal, Itali dan Afrika Selatan.

Nampaknya ramai masih menganggap Brazil pasukan pilihan. Ok, kita jumpa lagi di Piala Dunia yang seterusnya.

Friday, July 23, 2010

Patin Pangsenam...

Kat Kg. Pangsenam memang banyok orang ternok ikan patin. yang jual tepi jalan pun ande. Selalunya ikan ni di siang terus. Pelanggan kene la pilih dulu ikan mana yang dia nok. Hak besor atau hak kenit. Harga stended la tapi kalau kene gaya boleh mintok muroh sikit.

Ni salah seorang penternak ikan patin. Boleh lawat blog dia kalau nak wat tempahan banyok2. Klik je kat link atas tu.


Tuesday, July 13, 2010

Stress 1...

video

video

dapat klip ni melalui email. Just want to share with all of you. Lawak pun ada.

Dengan pesanan: banyakkan bersabar bila berkerja hehehe...

Wednesday, July 7, 2010

Kucing di CRK...

Kucing ni selalu ada kat restoran CRK kat muadzam. Koi selalu bersarapan roti canai kat situ sambil menggodel perut kucing ni. sedap ngat dia tido atas kerusi sebeloh koi.

Saturday, July 3, 2010

Puding Raja...

Pernah makan puding raja? Orang kata penduduk Pekan Pahang memang pakar membuatnya. Baru2 ni koi ada beli.

ada pisang, jala mas, ceri dll.

makan ngan kuahnya. Sedap. Kalo nak boleh order... RM6 sebekas.

Wednesday, June 30, 2010

Dah setahun disini...

Hari ni rupanya dah setahun koi ngajor disini. Secara keseluruhan pulok, hampir 10 tahun koi bergelumang dengan dunia mengajor ni.

Masa shahputra kat Pekan dulu koi ngajor bebudak matrikulasi KPM, Unitar, UiTM dan Pra diploma. Ada student koi yang dah berkerjaya dan beranak-pinak dah sekarang. Yang dah meninggal dunia pun ada (semoga arwah tenang disana).

Kemudian shahputra berhijrah ke Kuantan. Masa ni koi ngajor bebudak UiTM je. Ada la juga koi wat partime ngajo student PJJ UPM dan di UMP. Wat partime ni lumayan jugak la hehehe...

Kemudian pada tahun lepas, koi berhijrah pulok ke sini (UNITEN). Alhamdulillah, setakat ni seronok disini.

Koi jarang ngat bercerita tentang kerjaya koi dalam blog ni. Malah jarang sekali memaparkan gambo dalam kelas koi.

Sempena setahun koi disini, koi paparkan secara ekslusif (kononnya) gambo student koi buat presentation. Dulu handphone takde kamera. Sekarang koi dah ada telefon berkamera so, boleh ambik gambo student wat presentation. Ambik gambo ni saje je psiko ke student. Bagi dia gabra.

ni style nyorok belakang group member

ni style berkelompok cover gabra

ni style konfiden

yang ni baguih. Siap wat kelakar lagi. Tapi nampak tak sorang group member yang nyorok belakang notebook tu? Kononnya jadi tukang klik mouse (kije yg paling koi suka masa group presentation masa wat MBA dulu) hehehe...

Koi berharap semua bekas student koi beroleh manfaat dari apa yang diajar oleh koi walaupun sedikit sahaja manfaat yang dia telah dapat.


Friday, June 25, 2010

Dokong tahun lepas...

Ni gambo dokong pada tahun lepas kat kebun di kampung. Saje je tunjuk kat sini. Yang tahun ni punya lebat juga tapi belum masak lagi. Baru besar guli je dan masih kaler hijau kehitaman.

Kalau tengok pada gaya, kali ni lebih lebat lagi dan ada pokok yang baru mula nak belajar berbuah. InsyaAllah kalau ada rezeki, merasa la kita makan dokong lagi tahun ni. Nak beli? bolehhh...


Wednesday, June 23, 2010

Program anok angkat kat Pangsenam...

Ni anok angkat parent koi. Sorang dari Iraq dan sorang lagi anok tempatan. bowok jalan2 kat pekan sari temerloh.

Thursday, June 17, 2010

Ada eksiden kat Muadzam...

Pagi tadi bertolok cam biasa gi kije kat Muadzam kul 630 pagi. Bawak ikut kelajuan biasa 100km/j - 110km/j. Jalan lengang je sebab masih pagi dan kena pulak dengan musim cuti sekoloh.

Lepas area jambatan runtuh, lebih kurang lagi 15km nok sampai Muadzam tiba2 tengok ada deretan kete berhenti.

Rupa2nya ada eksiden kat depan selekoh te. Eksiden antara lori balok kosong menghala ke Kuantan dengan Naza Ria menghala ke Muadzam. Kedua2 kenderaan merentasi jalanraya. Dua2 lorong takleh lalu.

Masa koi sampai bomba tengah kuarkan mangsa. Ambulan pun ada lagi. Menurut Kak Inaliah (kete avanza dlm gambo atas tu kete kak Inaliah) yang sampai awal sikit dari koi, eksiden ni berlaku dalam kul 640 pagi.

Menurut saksi (drebar lori yang hendak dipotong oleh lori balak ni, koi berborok ngan dia masa nunggu jalan clear), lori balak kosong ni nak potong lori muatan keluli di doble line kat selekoh tapi tak lepas. Lalu dirempuh oleh Naza Ria dari arah Kuantan dinaiki 8 sekeluarga.

5 orang mangsa dari Naza Ria ni terbunuh. Semua berbangsa Cina.

Tu nampak sayup kete koi depan lori. koi jalan kaki nok tengok eksiden. Menurut bomba, dalam kul 10 baru trafik boleh bergerak. Koi apalagi, dalam kul 830 koi buat 'U turn' balik ke Kuantan. Kira EL la hari ni.

Berhati2 memandu di jalanraya. Ikut peraturan.