Friday, July 21, 2017

Guide di Jordan, Mr. Talal...

Selain mutawif yang ikut rombongan kami, kami ada juga guide dari Jordan. beliau telah menyambut kami di airport.
Mr. Talal
Beliau anak jati Jordan dan fasih berceloteh dalam bahasa inggeris. Beliau akan membawa kami ke sempadan untuk memasuki Palestin. Kemudian di Palestin kami akan di sambut oleh Guide Palestin pula. Setelah habis ziarah kami di Palestin selama 3 hari 2 malam, Mr. Talal akan sambut kami semula di sempadan Jordan.

Sepanjang lawatan di Jordan (selepas balik dari Palestin), mr. Talal sentiasa memberikan input.
Saya dan Mr. Talal bergambar kenangan

Wednesday, July 19, 2017

Masuk ke Palestin melalui Jordan...

Hari pertama, saya telah berada di KLIA jam 8 malam untuk penerbangan ke Amman Jordan. Penerbangan ke Amman memakan masa 9 jam. Saya hanya tidur sahaja sepanjang penerbangan. Kami mendarat di Queen Alia International Airport hamper subuh. Cuaca amat sejuk.
Saya di KLIA
Di Amman Jordan urusan bagasi dan imegresen amat mudah. Mereka kumpulkan semua passport kami (39 Jemaah) dan terus cop.
Di Queen Alia International Airport
Sesudah habis urusan imegresen dan bagasi, kami terus ke surau untuk menunaikan solat subuh. Kemudian kami menuju ke bas bersama dengan guide kami dari Jordan, Mr. Talal.

Dalam bas menuju ke Hotel. Bas lengkap dengan Wifi. Boleh update FB dan instagram hehehe

Panorama Bandar
Bandar Amman

Di hotel, kami hanya singgah untuk sarapan dan. Kami akan masuk ke Palestin hanya membawa beg kecil. Manakala beg besar akan diletakkan di kedai cenderamata berhampiran sempadan.



Monday, July 17, 2017

Saya nak kembali menulis blog...

Setelah lama berehat, saya rasa nak kembali menulis dalam blog ni. Lebih dari setahun rasanya tidak menulis. Macam2 perkara berlaku sepanjang bersara dari menulis disini.

Umrah dengan Zahafiz pun tak sempat habis untuk cerita. Sekarang saya akan cuba tulis beberapa perkara yang telah saya lalui sepanjang bersara setahun lebih.

Bulan 11 tahun lepas saya masuk Palestin
Nanti saya akan cerita perjalanan saya masuk ke Palestin untuk solat di Masjid Al Aqsa.

Saya juga sempat menunaikan umrah pada tahun lepas... Alhamdulillah
Saya juga ke Zhuhai, China
Juga terlibat dengan aktiviti wataniah
Banyak juga perkara2 lain yang saya akan cerita nanti.

Tuesday, May 24, 2016

Umrah Zahafiz: Umrah ketiga...

 Pada hari Isnin, kami akan membuat umrah ketiga. Pada pagi selepas sarapan, kami berkumpul di depan hotel untuk ke miqat.
 Kami bersefi bersama mutawif Ustaz Haji Azman semasa menunggu bas. Kali ini miqat kami ialah di Hudaibiyah. Kami akan berniat ihram disana.
 Selepas berihram dan berniat ihram, kami ziarah sebentar di Muzium. Disini ada artifak dan gambar2 berkaitan Mekah, Kaabah dan Masjidilharam. Disini kami diberi senaskah AlQuran setiap seorang.
 Saya bergambar berlatar belakangkan bukit Safa.
Umrah kali ini saya bertahlul dengan membotakkan kepala.

Monday, May 23, 2016

Collect data di lcam...

Tadi saya bersama rakan sekerja telah ke Pekan untuk collect data di ICAM. Ia berkaitan dengan kaji selidik yg sedang dijalankan.

Tuesday, March 15, 2016

Berbasikal di Zhuhai...

Di Zhuhai saya sempat berbasikal sikit. Di sini ada lorong khas untuk penunggang basikal dan pejalan kaki. Malaysia patut buat macam ni sebab penunggang basikal tak perlu lagi berbasikal di jalanraya.
Basikal ni harga RMB32000

Ada macam2 jenis basikal kat sini

Ni lorong basikal... kita boleh jalan kaki juga.

Lorong basikal dan jalan kaki yang luas. Sepanjang lorong basikal ni batang pokok akan di cat putih

Monday, March 14, 2016

Banyak buah limau jual kat sini...

Walaupun raya cina dah lepas tapi buah limau masih banyak dijual di sekitar Tiang Jia, Zhuhai. Pelbagai size dan manis rasanya.
harganya pun murah

macam2 ada...

pilih buah limau yang boleh dimakan dengan kulit

rambutan pun ada tapi dah kecut...

Thursday, March 10, 2016

Melawat Agri Paradise Zhuhai...

Pada hari pertama di Zhuhai, kami gi melawat agri Paradise selepas sarapan di bilik hotel. Masak Nasik lemak sendiri je.
Kene beli tiket kat sini RMB30 seorang. Kira2 RM20 duit Malaysia.

Kat sini kira macam Mardi di Cameron Highland la...

Tempat pertama kami tuju ialah rumah hijau labu besar...

Ada juga terung... mcm di Malaysia je

Ni labu betul ni

Bergolek labu ni... besar2 pulak tu

Labu air...

Ni limau

Keledek dia tanam dalam pasu dan gantung...

disini ada juga pameran binatang...
Lebih 2 jam kami berada disini. Tak terasa letih kerana cuaca yang sejuk. Pada masa ni suhu lebih kurang 15 darjah selsius.

Wednesday, March 9, 2016

Naik kereta Formula 1...

Masa kat Zhuhai saya berkesempatan dan berpeluang menaiki kereta Formula 1 di Zhuhai International Circuit. Abang saya berkerja di situ, so dapatlah dia arrangekan sesi menaiki kereta lumba ni.
signboard kat situ

saya dah ready untuk 2 lap yang tak dapat dilupakan

abang saya dah pasangkan talipinggang keselamatan

kereta ni memang khas dibuat 2 seat. Pemandu professional akan bawa supaya kita dapat rasa pengalaman berada dalam kereta f1. Pemandu ni namanya Radolfo.


Bergambar bersama pemandu

sekitar litar

dah abis 2 laps

kawasan litar jalan lurus

Sunday, March 6, 2016

Dinner dgn mee tarik di restoran cina muslim...

Di belakang hotel kami ada restoren cina muslim. So, pada malam tu kami makan malam disini. Boleh kami makan mee tarik.

Menu yg ada

Tao Siaw Mey

Lamin
Telur dadar dan daging masak sejuk
Mee di tarik dan dimasukkan ke dalam sup utk direbus
Proses menarik mee...