Tuesday, April 3, 2018

Global Goal Run: Sepat Run 2018...

1 April 2018 (Ahad) saya berlari lagi untuk larian ketiga secara semi pro. Kali ni larian di Pantai Sepat Kuantan.

Menurut penganjur, ada 1200 peserta yang akan menyertai larian ini. Kali ini beberapa rakan saya turut menyertainya.

Kami si starting line... ni geng Palapes UUM
Matlamat saya kali ini hanyalah untuk berlari2 santai sahaja. Lagipun itu yang diwar2kan oleh penganjur iaitu berlari sambil selfi dengan kambing hehehe.. tapi takde jumpa kambing

Strategi larian saya kali ini adalah hanya mengikut sahaja tempo larian peserta2 terutama larian Lan Haron dan Imad sebab saya terdengar mereka berkata untuk berlari sambil bergambar.

Nah! hasilnye... hamper seratus keping gambar hanya dari kamera Lan Haron...


Mula2 route ini ialah laluan pantai sejauh 1.5KM...


Kemudian masuk laluan sawah kira2 1km. Disini agak jem sedikit sebab laluan sempit tapi ia bukan halangan untuk kami selfi lagi hehehe... Intan bini Lan entah kemana laju ke depan


Kemudian masuk jalan kampong dalam 1.5KM juga


Ni dah separuh perjalanan... tandanya ialah Imad pakai serban

Kemudian masuk ke jalan besar kira2 1km juga

Last sekali, kami masuk semula ke laluan pantai kira2 2km. Masa ni Intan bini Lan dah hilang menuju ke finish line...

Untuk rekod sahaja... route 7.3km dlm masa 1 jam 17 minit hehehe...
Alhamdulillah... Berjaya menamatkan larian

Semua dalam keadaan sihat cuma Lan Haron sahaja keletihan dan ketiduran pabila sampai di rumah
Selepas ini ada beberapa lagi acara larian yang akan disertai, InsyaAllah...
Tahniah kepada penganjur kerana menganjurkan acara yang meriah ini. Saya sanggup beratur berkali2 kerana nak minum Milo bercawan2 hahahaha

So, nikmatilah sedikit gambar kenangan larian ini..





Bersama rakan Widad University



Thursday, March 22, 2018

Cedera semasa berlatih...

Untuk marathon pertama saya iaitu Pahang Marathon 2018, saya telah cuba untuk buat sedikit latihan dan larian. Tetapi malangnya, saya telah injured. Hasil MRI menunjukkan sedikit keretakan di tulang bawah lutut.

Dokto bagi mc 8 hari dan buat pisioterapi 12 kali.

Hasil ujian mri
Rawatan ais
Rawatan infra red dan elektrik

Saya bertongkat dalam rumah

Tuesday, March 20, 2018

First Marathon: Run Out Pahang Marathon 2018...

11 March merupakan tarikh saya membuat larian pertama marathon. Sebelum ni saya just berlari di treadmill dan sekitar kawasan jogging. Marathon pertama ini saya pilih nak masuk kategori 10km Men Veteren.. dah tua dah hehehe..

Saya mulanya berbelah bagi nak berlari ke tak sebab 3 minggu sebelum larian ni saya telah mengalami sedikit keretakan di tulang area lutut. Mc 8 hari... dan buat phisio 12 kali (saya hadir 6 kali je hehehe...)

Takpelah... setelah berpikir panjang, saya decide nak masuk berlari juga dengan berjalan atau berlari2 anak sahaja. Dokto pun cakap, kalau rasa sakit terus berhenti...

Di starting line..
 Pukul 5am saya dah bangun... mandi dan solat2 sikit. Kemudian membuat persiapan ala kadar. Saya decide nak solat subuh di tempat event. Jarak rumah saya ke tempat event (Kota SAS) kira2 15min perjalanan... Dalam perjalanan saya dah lihat pelari2 kategori 42km dan 21km seang berlari.

Sampai di Kota SAS saya tunggu subuh dalam kereta. Kemudian selepas solat, saya terus menuju ke starting line sambil makan Hutan Energy Bar (kira sarapan la ni...)
Baru start... dlm 50M dari starting line. Depan sikit kene uturn..
Matlamat saya hanyalah menamatkan larian 10km dengan apa cara sekalipun. Saya telah setkan strategi untuk berlari2 anak (slow jog) dan berjalan laju. Routenya sedikit berbukit, so saya akan berjalan laju masa mendaki dan berlari2 anak masa turun bukit dan jalan mendatar.

Saya memakai knee guard 2 lapis di lutut kanan tempat injured.

Ni lepas uturn 5KM..



Di larian KM ke 3 dan KM ke 6 saya telah makan energy Gel untuk menambahkan sedikit tenaga.. maklumlah 1st marathon ni hehehe




Lagi 4KM

Sepanjang larian, hujan sesekali turun. Berkenaan dengan route 10km ni saya rasa agak biasa2 sahaja dan selamat. Kerana laluannya sekitar perumahan dan tidak memasuki highway seperti route untuk peserta 21KM dan 42KM.

Bergambar kenangan bersama medal..

Alhamdulillah, saya Berjaya menamatkan larian dalam tempoh masa yang ditetapkan iaitu 1jam 52 minit. Saya merupakan peserta no 82 dari 85 peserta kategori Men Veteren... hahaha


Sahabat2 saya di UUM juga banyak memberikan dorongan, tips dan semangat. Mereka juga sama2 berlari di Pahang Marathon 2018 cuma ada yang kategori berbeza.

#sc98uumrunner
21km - Madier, Pokjak, Omaq, Jali (1st time 21km) n Roslee. Semua ni otai dan berpengalaman
10km - Saya (1st time), Imad (1st time), Lan Haron (1st time), Shark, Intan bini Lan (1st time) n bini Omaq.

Medal... rasa kepuasan
Terasa kepuasan apabila menamatkan larian. Bukan medal atau wang hadiah yang dikejar tapi kepuasan apabila berjaya menamatkan larian.

BerBBQ di rumah Imad malam sebelum larian..
Tak sabar rasanya nak masuk marathon lagi...







Wednesday, August 9, 2017

Umrah Ziarah Masjid Al Aqsa: Menuju masjid Al Aqsa...

Selesai solat, kami menuju ke Masjid Al Aqsa. Kami ingin solat Maghrib dan Isya' disana. Kali ini kami memang teruja.

Didalam bas, semasa melalui terowong, Mr. Nedal menyuruh kami memandang ke sebelah kiri. Apabila bas keluar sahaja dari terowong, mata kami terus nampak kompleks Al Aqsa. Kubah emas kelihatan lebih ketara.

Mr. Nedal menjerit Takbir!!!... dan kami semua 1 bas menyahut ALLAHUAKBAR!!!. Gema takbir bergegar 3 kali dalam bas. Buat kali pertama kami melihat Masjid Al Aqsa... LIVE!!!
signboard
Kami berjalan menuju ke gate

Kami berkumpul di gate menunggu Jemaah lain.
Selepas berkumpul di gate, kami menuju ke bilik air untuk mengambil air sembahyang.
 
kubah emas dari jauh... kami berjalan ke sini
Selepas mengambil wuduk, kami bergerak menuju ke dataran Masjid Al Aqsa. Dari jauh telah kelihatan kubah emas.

gambar blur sebab teruja dan menggigil sejuk
Alhamdulillah

Daripada Abu Hurairah katanya: Rasulullah telah bersabda:

“Jangan bersusah payah mengadakan perjalanan kecuali ke 3 Masjid ini; Masjidil Haram, Masjid ar-Rasul (Nabawi) dan Masjid al-Aqsa.

Thursday, August 3, 2017

Umrah Ziarah Masjid Al Aqsa: Singgah di Masjid & Maqam Nabi Musa...

Selepas mengalas perut, kami singgah di Masjid & Maqam Nabi Musa untuk sembahyang jamak.




Disini ada maqam Nabi Musa.

Perkarangan masjid Nabi Musa

ada sekor unta tertambat di pokok

Maqam Nabi Musa
Di sini kami habiskan masa kira2 sejam sebelum meneruskan perjalanan ke Masjidil Aqsa




Wednesday, August 2, 2017

Umrah Ziarah Masjid Al Aqsa: Lunch di Jericho, the Old city...

Selepas selesai segala urusan di sempadan, kami menuju ke Jericho untuk lunch. Sepanjang perjalanan hati terasa teruja walaupun badan letih. Teruja sebab tak sangka dapat masuk ke Palestin. Sebelum ni hanya dengar cerita dalam tv sahaja.
Kami makan di Temtation restaurant

Kami amat lapar


Saya makan ini sahaja
Restoren ini terletak di Old City. Menurut Mr. Nidal, Bandar ini merupakan Bandar tertua di dunia. Selepas makan, kami bersiar2 sebentar sekitar restoren.
Jericho, The Oldest City of the World


Bangunan Restoren

Sini ada juga seekor unta untuk bergambar hehehe...


Tuesday, August 1, 2017

Umrah Ziarah Masjid Al Aqsa: Masuk Palestin...

Selepas sarapan di hotel, kami meneruskan perjalanan ke sempadan. Sepanjang perjalanan Mr. Talal bercerita tentang Negara Jordan. Perasaan saya bercampur2... teruja, takut dan lain2. Badan juga penat dan kami belum mandi.

pemandangan sepanjang perjalanan ke sempadan

rumah atas bukiit
Sebelum masuk ke sempadan, rombongan kami singgah di sebuah kedai cenderamata untuk meletakkan beg besar. Kami hanya masuk Palestin membawa beg hand luggage yang kecil.


boleh beli cenderamata waktu balik nanti


Dalam kedai cenderamata
Kami berada disini kira2 setengah jam. Kemudian kami meneruskan perjalanan ke sempadan. Kira2 2 km dari sempadan bas kami singgah di satu kompleks imigresen Jordan. Disini 5 orang diantara kami telah dipilih untuk masuk dalam satu bangunan. Yang lain hanya duduk dalam bas.


Dari kedai cenderamata kami tak boleh lagi mengambil gambar. Mutawif dan Mr. Talal telah memaklumkan kepada kami supaya tidak mengambil gambar sehingga masuk ke dalam Palestin.

Bas kami sampai di sempadan (King Hussien Bridge, Allenby). Banyak bas beratur untuk melintasi sempadan. Disini imigresen dikawal oleh Israel. Ada system lampu isyarat untuk bas bergerak satu persatu. Diatas bukit sebelah kanan kami sudah kelihatan satu post pengawal Israel.


Setelah bas melintasi check point pertama ini, bas terus menuju ke bangunan imigresen Israel. Disini kami semua turun dari bas bersama barang2. Mr. Talal akan balik semula ke Jordan menaiki bas. Tinggallah kami bersama Mutawif Andalusia.


Kami register di kaunter pertama. Disini kami mengihtiharkan berapa beg ingin dibawa masuk.  Di passport kita akan ditepek sticker putih.


Kemudian kami beratur ke kaunter seterusnya (masih diluar bangunan). Serahan passport dibuat dan passport akan ditepek dengan sticker kaler kuning.


Setelah selesai, baru lah kami masuk kedalam bangunan dan kami diperiksa lebih detail. Kena tanggal kasut, tali pinggang, jaket, jam, cincin dll. Pemeriksaan seperti di airport. Disini ada beberapa Jemaah kami yang ditahan untuk pemeriksaan lanjut.


Lepas yang ni baru lah kami beratur di kaunter seterusnya. Disini mereka akan periksa passport kita dan bagi satu permit (kaler biru. Sini rombongan kami telah ditahan hamper 2 jam tanpa ada apa2 alasan sedangkan rombongan kami telah mendapat kelulusan untuk masuk.


Muwatif meneruskan rundingan dengan pihak imegresen Israel. Setelah Berjaya, kami melalui 2 lagi check point/kaunter yang mudah urusannya... hanya scan sahaja.


Total semua urusan dari turun bas hingga lah naik bas di Palestin semua sekali adalah 4 jam. Alhamdulillah semua rombongan kami lepas untuk masuk ke Palestin. Disini kami disambut oleh Mr. Nedal Abdo guide Palestin kami.