Wednesday, December 30, 2015

Umrah 2015: Ahad...

Selepas buat ibadah umrah kedua semalam, hari ini pula adalah aktiviti bebas. Selepas solat subuh dan sarapan, kami ada program ceramah oleh ustaz Mohd Nasuha.
Ceramah dibuat di hotel
 Selepas habis ceramah, kami shopping di lobi hotel
saya menggayakan serban

waktu zohor saya dapat solat di dataran tawaf

Selepas zohor
 Malam selepas isya, kami gunakan masa terluang untuk membeli belah sambil berjalan2 sekitar masjidil haram.
Kami shopping kurma dan kacang cerdik

beli jubbah... lihat dhulu

bergambar di pintu masuk bangunan menara jam


tengok2 emas

Thursday, December 17, 2015

Umrah 2015: Sabtu...

Pagi sabtu saya bersembahyang subuh di dataran tawaf. Aktiviti hari ini ialah ziarah luar dan buat umrah kedua.
Pagi ni saya mengenakan jubbah dan kopiah yang dibeli oleh ayah saya semasa haji.
 Lawatan pertama hari ini ialah ke kawasan jabal tsur.
Ini kawasan jabal tsur dimana ada gua disini tempat Nabi singgah bermalam semasa hijrah dari Mekah ke Madinah.
 Kemudian kami terus ke Jabal Rahmah. Disana dikatakan lokasi pertemuan antara Nabi Adam dan Hawa selepas diturunkan dari syurga oleh Allah.
Jabal Rahmah
 Kemudian kami terus ke Masjid di Jahranah untuk memakai ihram dan berniat umrah.

Masa sie

Selepas habis saie, kami berehat di bukit Marwah

Kemudian saya singgah di barber shop untuk bertahlul. Kali ni saya potong rambut guna mesin no 2. Sepuluh Riyal sahaja...

Wednesday, December 16, 2015

Umrah 2015: Jumaat..

Hari ni hari jumaat. Semalam baru selesai umrah... masih terasa penat.
Di jalan menuju ke masjid
 
2 Jam sebelum azan jumaat kami telah berada di masjid. Jemaah telah agak ramai. Saya hanya mengambil posisi di laluan menuju ke kaabah. 
Di sini dapat juga Nampak kaabah

Selesai solat jumaat, kami berjanji untuk berjumpa disini.

Tuesday, December 15, 2015

Umrah 2015: Umrah pertama...

Kami selamat mendarat di Jeddah pada pagi waktu tempatan. Selepas mendarat, kami naik bas untuk ke balai ketibaan.
Dalam bas... masih ada rasa kelat mengantuk
 Selepas urusan imegresen (4 jam), kami menuju ke bas yang sedang menunggu. Selepas meletak barang, kami diberi nasi untuk mengalas perut. Waktu itu sudah hamper zohor.
Kami makan dan duduk bersila atas parking lot airport sahaja...
 Selepas makan, kami naik bas untuk ke Mekah. Perjalanannya kira2 3 jam.
Ini hotel kami di Mekah... Hotel Mira Ajyad. Password wifi mira1234. Jarak ke masjid lebih kurang 300m.
 Selepas meletakkan barang dan berehat, kami menuju ke masjidil haram untuk menunaikan umrah pertama. Sedang molek lepas habis tawaf, azan maghrib berkumandang. So saya n wife semayang maghrib dulu sebelum pergi buat saie.
 
Pada masa ni saya dah terpisah dengan kakak dan adik saya.
Berehat sebentar semasa saie... sambil menunggu isya
 Kami berjumpa semula semasa berjalan menuju keluar dari Masjid
selesai umrah

Monday, December 14, 2015

Umrah 2015: Makan dalam flight...

Semasa dalam flight Air Asia 8 jam, kami dihidangkan dengan 2 menu.
 
Ni menu pertama sejurus berlepas iaitu Pak Nasser Nasi Lemak

Sedap nasinya... ada rending ayam
 Selepas makan kami tidur sahaja. Kemudian, 2 jam sebelum mendarat... kami dihidangkan pula dengan menu kedua.
Menu kedua ialah Ginger Fried rice...

saya kurang suka dengan rasanya tapi tetap abis saya makan

Saturday, December 12, 2015

Umrah 2015: Hari perjalanan...

Flight dijangka berlepas pukul 230 pagi.
 
Passport n boarding pass dah ready


subuh dalam pesawat


Keadaan di imegresen Jeddah


Semasa tiba di imegresen airport Jeddah kami menempuhi satu dugaan iaitu beratur selama 4 jam untuk masuk ke Arab Saudi.

Friday, December 11, 2015

UMRAH 2015: Zahafiz Travel. 26 Nov 2015 - 7 Dis 2015

Alhamdulillah, sekali lagi dijemput menjadi tetamuNya ditanah suci bagi mengerjakan umrah. Kali ini kami mengambil pakej masuk terus ke Mekah.
 
Saya telah mengenakan ihram dari rumah lagi.
Di KLIA 2.
Flight KL ke Jeddah pada pukul 230 pagi. Kami pergi menaiki AirAsia X.

Thursday, July 23, 2015

Selamat hari raya 2015...

Selamat hari raya aidilfitri dari kami. Maaf zahir batin.

Tuesday, June 30, 2015

Terasa macam misi pengaman PBB...

bergambar bersebelahan kenderaan PBB di Deftech Pekan

Bersama Khalid Salleh...

Masa Pesta buku di PWTC baru2 ni saya berkesempatan jumpa dengan Khalid Salleh. Beliau ada disana untuk mempromosikan buku karya beliau.


Khalid Salleh...hero filem Jogho

Wednesday, June 3, 2015

Servis kereta kali ke-7...

Hari ni servis kete kali ke tujuh. Dah 100k km lebih. Estimate rm700.

Ruang rehat baru

Boleh buat kopi

Wednesday, April 15, 2015

Midterm: ujian dunia buat pelajar...

Ni session 2 sebab student ramai sangat

Khusyuk menjawab

Sunday, March 29, 2015

Scone & tea tarik...

Makan blueberry scone dan minum teh tarik di Bharat Tea plantation

Buat bubur jagung...

Jagung mutiara

Jagung kita kikis

Rebus jagung ni

Isi santan n gula...taraaaa... siap!

Monday, March 23, 2015

Retreat Swiss garden 2015...

Malam2 pun berretreat... ngantuk dah

habis retreat... nak check out, bergambar dengan zoul dan zue dulu

Lee Kwan Yew meninggal dunia...