Wednesday, August 9, 2017

Menuju masjid Al Aqsa...

Selesai solat, kami menuju ke Masjid Al Aqsa. Kami ingin solat Maghrib dan Isya' disana. Kali ini kami memang teruja.

Didalam bas, semasa melalui terowong, Mr. Nedal menyuruh kami memandang ke sebelah kiri. Apabila bas keluar sahaja dari terowong, mata kami terus nampak kompleks Al Aqsa. Kubah emas kelihatan lebih ketara.

Mr. Nedal menjerit Takbir!!!... dan kami semua 1 bas menyahut ALLAHUAKBAR!!!. Gema takbir bergegar 3 kali dalam bas. Buat kali pertama kami melihat Masjid Al Aqsa... LIVE!!!
signboard
Kami berjalan menuju ke gate

Kami berkumpul di gate menunggu Jemaah lain.
Selepas berkumpul di gate, kami menuju ke bilik air untuk mengambil air sembahyang.
 
kubah emas dari jauh... kami berjalan ke sini
Selepas mengambil wuduk, kami bergerak menuju ke dataran Masjid Al Aqsa. Dari jauh telah kelihatan kubah emas.

gambar blur sebab teruja dan menggigil sejuk
Alhamdulillah

Daripada Abu Hurairah katanya: Rasulullah telah bersabda:

“Jangan bersusah payah mengadakan perjalanan kecuali ke 3 Masjid ini; Masjidil Haram, Masjid ar-Rasul (Nabawi) dan Masjid al-Aqsa.

Thursday, August 3, 2017

Singgah di Masjid & Maqam Nabi Musa...

Selepas mengalas perut, kami singgah di Masjid & Maqam Nabi Musa untuk sembahyang jamak.




Disini ada maqam Nabi Musa.

Perkarangan masjid Nabi Musa

ada sekor unta tertambat di pokok

Maqam Nabi Musa
Di sini kami habiskan masa kira2 sejam sebelum meneruskan perjalanan ke Masjidil Aqsa




Wednesday, August 2, 2017

Lunch di Jericho, the Old city...

Selepas selesai segala urusan di sempadan, kami menuju ke Jericho untuk lunch. Sepanjang perjalanan hati terasa teruja walaupun badan letih. Teruja sebab tak sangka dapat masuk ke Palestin. Sebelum ni hanya dengar cerita dalam tv sahaja.
Kami makan di Temtation restaurant

Kami amat lapar


Saya makan ini sahaja
Restoren ini terletak di Old City. Menurut Mr. Nidal, Bandar ini merupakan Bandar tertua di dunia. Selepas makan, kami bersiar2 sebentar sekitar restoren.
Jericho, The Oldest City of the World


Bangunan Restoren

Sini ada juga seekor unta untuk bergambar hehehe...


Tuesday, August 1, 2017

Masuk Palestin...

Selepas sarapan di hotel, kami meneruskan perjalanan ke sempadan. Sepanjang perjalanan Mr. Talal bercerita tentang Negara Jordan. Perasaan saya bercampur2... teruja, takut dan lain2. Badan juga penat dan kami belum mandi.

pemandangan sepanjang perjalanan ke sempadan

rumah atas bukiit
Sebelum masuk ke sempadan, rombongan kami singgah di sebuah kedai cenderamata untuk meletakkan beg besar. Kami hanya masuk Palestin membawa beg hand luggage yang kecil.


boleh beli cenderamata waktu balik nanti


Dalam kedai cenderamata
Kami berada disini kira2 setengah jam. Kemudian kami meneruskan perjalanan ke sempadan. Kira2 2 km dari sempadan bas kami singgah di satu kompleks imigresen Jordan. Disini 5 orang diantara kami telah dipilih untuk masuk dalam satu bangunan. Yang lain hanya duduk dalam bas.


Dari kedai cenderamata kami tak boleh lagi mengambil gambar. Mutawif dan Mr. Talal telah memaklumkan kepada kami supaya tidak mengambil gambar sehingga masuk ke dalam Palestin.

Bas kami sampai di sempadan (King Hussien Bridge, Allenby). Banyak bas beratur untuk melintasi sempadan. Disini imigresen dikawal oleh Israel. Ada system lampu isyarat untuk bas bergerak satu persatu. Diatas bukit sebelah kanan kami sudah kelihatan satu post pengawal Israel.


Setelah bas melintasi check point pertama ini, bas terus menuju ke bangunan imigresen Israel. Disini kami semua turun dari bas bersama barang2. Mr. Talal akan balik semula ke Jordan menaiki bas. Tinggallah kami bersama Mutawif Andalusia.


Kami register di kaunter pertama. Disini kami mengihtiharkan berapa beg ingin dibawa masuk.  Di passport kita akan ditepek sticker putih.


Kemudian kami beratur ke kaunter seterusnya (masih diluar bangunan). Serahan passport dibuat dan passport akan ditepek dengan sticker kaler kuning.


Setelah selesai, baru lah kami masuk kedalam bangunan dan kami diperiksa lebih detail. Kena tanggal kasut, tali pinggang, jaket, jam, cincin dll. Pemeriksaan seperti di airport. Disini ada beberapa Jemaah kami yang ditahan untuk pemeriksaan lanjut.


Lepas yang ni baru lah kami beratur di kaunter seterusnya. Disini mereka akan periksa passport kita dan bagi satu permit (kaler biru. Sini rombongan kami telah ditahan hamper 2 jam tanpa ada apa2 alasan sedangkan rombongan kami telah mendapat kelulusan untuk masuk.


Muwatif meneruskan rundingan dengan pihak imegresen Israel. Setelah Berjaya, kami melalui 2 lagi check point/kaunter yang mudah urusannya... hanya scan sahaja.


Total semua urusan dari turun bas hingga lah naik bas di Palestin semua sekali adalah 4 jam. Alhamdulillah semua rombongan kami lepas untuk masuk ke Palestin. Disini kami disambut oleh Mr. Nedal Abdo guide Palestin kami.

Thursday, July 27, 2017

Majlis raya di ofis...

Majlis raya bersama ahli department. Majlis berkonsepkan potluck. Semua ahli membawa menu masing2.
Saya bawa sate, dodol dan brownies

Monday, July 24, 2017

Guide di Palestin, Mr. Nedal Abdo...

Di sempadan Jordan-Palestin, kami disambut oleh guide dari Palestin iaitu Mr. Nedal Abdo. Beliau telah menunggu kami seharian di sempadan.
Welcome to Palestine...
Mr. Nedal said "I want to see your happy face. You are now in Palestine. Forget your 4 hour at the border. You are only suffer 4 hour, we Palestinian suffer everyday. Welcome to Palestine".

Mr. Nedal seorang yang berdedikasi, menepati masa, berpengetahuan dan pandai mengaji. Hari2 dimulakan dengan doa dan bacaan Ma'surat di dalam bas.

Di bawah masjid Kubah Emas
Di Masjid Ibrahim

Beliau menemani kami sepanjang 3 hari kami berada di Palestin.

Saya dan Mr. Nedal di sempadan sebelum saya dan rombongan bergerak ke Jordan.

Friday, July 21, 2017

Guide di Jordan, Mr. Talal...

Selain mutawif yang ikut rombongan kami, kami ada juga guide dari Jordan. beliau telah menyambut kami di airport.
Mr. Talal
Beliau anak jati Jordan dan fasih berceloteh dalam bahasa inggeris. Beliau akan membawa kami ke sempadan untuk memasuki Palestin. Kemudian di Palestin kami akan di sambut oleh Guide Palestin pula. Setelah habis ziarah kami di Palestin selama 3 hari 2 malam, Mr. Talal akan sambut kami semula di sempadan Jordan.

Sepanjang lawatan di Jordan (selepas balik dari Palestin), mr. Talal sentiasa memberikan input.
Saya dan Mr. Talal bergambar kenangan

Wednesday, July 19, 2017

Masuk ke Palestin melalui Jordan...

Hari pertama, saya telah berada di KLIA jam 8 malam untuk penerbangan ke Amman Jordan. Penerbangan ke Amman memakan masa 9 jam. Saya hanya tidur sahaja sepanjang penerbangan. Kami mendarat di Queen Alia International Airport hamper subuh. Cuaca amat sejuk.
Saya di KLIA
Di Amman Jordan urusan bagasi dan imegresen amat mudah. Mereka kumpulkan semua passport kami (39 Jemaah) dan terus cop.
Di Queen Alia International Airport
Sesudah habis urusan imegresen dan bagasi, kami terus ke surau untuk menunaikan solat subuh. Kemudian kami menuju ke bas bersama dengan guide kami dari Jordan, Mr. Talal.

Dalam bas menuju ke Hotel. Bas lengkap dengan Wifi. Boleh update FB dan instagram hehehe

Panorama Bandar
Bandar Amman

Di hotel, kami hanya singgah untuk sarapan dan. Kami akan masuk ke Palestin hanya membawa beg kecil. Manakala beg besar akan diletakkan di kedai cenderamata berhampiran sempadan.



Monday, July 17, 2017

Saya nak kembali menulis blog...

Setelah lama berehat, saya rasa nak kembali menulis dalam blog ni. Lebih dari setahun rasanya tidak menulis. Macam2 perkara berlaku sepanjang bersara dari menulis disini.

Umrah dengan Zahafiz pun tak sempat habis untuk cerita. Sekarang saya akan cuba tulis beberapa perkara yang telah saya lalui sepanjang bersara setahun lebih.

Bulan 11 tahun lepas saya masuk Palestin
Nanti saya akan cerita perjalanan saya masuk ke Palestin untuk solat di Masjid Al Aqsa.

Saya juga sempat menunaikan umrah pada tahun lepas... Alhamdulillah
Saya juga ke Zhuhai, China
Juga terlibat dengan aktiviti wataniah
Banyak juga perkara2 lain yang saya akan cerita nanti.