Thursday, June 17, 2010

Ada eksiden kat Muadzam...

Pagi tadi bertolok cam biasa gi kije kat Muadzam kul 630 pagi. Bawak ikut kelajuan biasa 100km/j - 110km/j. Jalan lengang je sebab masih pagi dan kena pulak dengan musim cuti sekoloh.

Lepas area jambatan runtuh, lebih kurang lagi 15km nok sampai Muadzam tiba2 tengok ada deretan kete berhenti.

Rupa2nya ada eksiden kat depan selekoh te. Eksiden antara lori balok kosong menghala ke Kuantan dengan Naza Ria menghala ke Muadzam. Kedua2 kenderaan merentasi jalanraya. Dua2 lorong takleh lalu.

Masa koi sampai bomba tengah kuarkan mangsa. Ambulan pun ada lagi. Menurut Kak Inaliah (kete avanza dlm gambo atas tu kete kak Inaliah) yang sampai awal sikit dari koi, eksiden ni berlaku dalam kul 640 pagi.

Menurut saksi (drebar lori yang hendak dipotong oleh lori balak ni, koi berborok ngan dia masa nunggu jalan clear), lori balak kosong ni nak potong lori muatan keluli di doble line kat selekoh tapi tak lepas. Lalu dirempuh oleh Naza Ria dari arah Kuantan dinaiki 8 sekeluarga.

5 orang mangsa dari Naza Ria ni terbunuh. Semua berbangsa Cina.

Tu nampak sayup kete koi depan lori. koi jalan kaki nok tengok eksiden. Menurut bomba, dalam kul 10 baru trafik boleh bergerak. Koi apalagi, dalam kul 830 koi buat 'U turn' balik ke Kuantan. Kira EL la hari ni.

Berhati2 memandu di jalanraya. Ikut peraturan.

No comments: