Seperti yang dijanjikan, inilah cara2 nak buat sambal petai cara Pangsenam. Resepi ni di namakan Sambal Petai Mok (Ringkasan panggilan bagi Emak). Gambar petai, petai yang dah dikikis dan sambal petai yang dah siap boleh merujuk ke posting sebelum ni. Nanti ujung minggu, boleh lah ke pasar malam cari petai dan try buat kat rumah.
Sambal Petai Mok
Bahan:
- Petai (4 keping/ papan) - dah jadi boleh dpt dlm 2 cawan, berapa gm tak pasti lah pulok (Petai ni kait dari pokok kat sebelah rumah)
- Ikan bilis sedang/ putih (1 1/2 cawan) ditumbuk kasar
- Lada boh (2 senduk / 10 sudu besor ) - seelok2nya guna lada kering & buatlah paste nya
- Bawang besar (1 biji) dihiris
- Bawang merah (6 ulas) – ditumbuk/kisar (3 sudu besar)
- Bawang putih (4 ulas) - ditumbuk/kisar (1 sudu besar)
- Asam keping ( 2 keping)
- Santan pekat dari ½ biji kelapa ( 800 ml) Bekalan kelapa dari kebun kat rumah arwah Tok di belakang Masjid Kg Pangsenam
- Gula - 2 sudu besar biar lebih skt (boleh gak dicampur ngan gula kabung/ gula melaka)
- Garam - 1 sudu besar Minyak masak
1. Petai - kulitnya dikikis sampai hilang warna hijau kemudian dipotong2 (1cm), rendam dlm air agar warnanya tak lebam.
2. Panaskan minyak masak
3. Ikan bilis digoreng lembab, ketepikan/ tuskan
4. Lada boh, bawang merah+putih + sedikit gula ditumis sehingga wangi
5. Masuk petai, kaut balik dlm 5- 10 minit bg layu sikit kulitnya (boleh nampak setengah isinya dah terkeluar dari kulit).
6. Masukkan ikan bilis + asam keping + bawang besar ( bahan2 tadi biar ampuh dgn santannya & timbuk takut pecah minyak) - dlm 10 minit, jagan lama sangat sebab kalau isi petai dah terlalu masak dan lembik, jadi tak sedaplah pulak.
7. Seimbangkan rasa pedas , manis, masin, masam dan lemak.
8. Pastikan asam keping ni dibuang bagi mengelakkan rasa masam akan 'mencacatkan' rasa sambal petai kita.
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment