Friday, November 7, 2008

Dua Wajah: Tahanan Tanpa Bicara...


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bulan lepas, antara buku yang habis dibaca ialah buku yang bertajuk Dua Wajah: Tahanan Tanpa Bicara tulisan Syed Husin Ali. Buku ni harganya RM20, beli kat Popular Bookstore Kuantan. Ia diterbitkan semula oleh Strategic Information and Research Development Centre.

Ringkasnya, buku ini ialah catitan pengalaman Syed Husin yang ditahan hampir 6 tahun di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Beliau ditahan berikutan demonstrasi pelajar di Baling dan membantah kemiskinan serta kenaikan harga barang pada tahun 1974 (saya tak lahir lagi).

Selepas ditahan hampir 2 tahun di Kamunting, beliau dikurung secara berseorangan selama 6 bulan ditempat yang tidak diketahui di Kuala Lumpur. Semasa itu, beliau disoal-siasat dan dikenakan berbagai-bagai penyeksaan serta deraan.

Dua Wajah menarik kerana pengalaman peribadi dikaitkan dengan beberapa latar belakang sosial dan politik pada masa itu.

Bagi saya buku ini bukanlah buku politik. Ia sekadar secebis pengalaman yang ditulis oleh seorang individu yang pernah ditahan dibawah ISA. Individu itu ialah Dr. Syed Husin Ali, seorang Profesor antropologi dan Sosiologi di UM tempat beliau pernah berkhidmat selama 28 tahun.

13 comments:

jankaulu said...

Keadilan Deputy President kan? Antara pernyataan bliau, dia bpendapat rakyat negara kita msih mberi pluang kpd prasuah utk mmerintah ngara.

Aku trtarik dgn pdapat dia 6, tentu dia byk tahu pkara yg korup kan.

Skrg suasana blainan sikit, kkebasan bsuara brada pd tahap yg standard bbanding dulu. Skrg hampir semua org bleh bcakap mgenai hampir semua pkara...terutama bila ada internate, ada blog, he he he.

Namun aku percaya best kalu baca buku tu, 6 pinjam 6, he he he.

donno said...

dalam buku ni juga dia ada tulis yang beliau cuba dibabitkan dengan beberapa org tokoh politik serta wartawan yang telah ditahan atas tuduhan terlibat dengan apa yang didakwa sebagai 'kospirasi komunis' di singapura dan Malaysia. Yang menariknya ada cubaan untuk membabitkan juga beberapa org pemimpin kanan UMNO ketika itu termasuk Dr. Mahathir.

Anonymous said...

awk patut baca juga buku s.m azhari tahanan ISA di singapura... br awak tahu betapa bersyukurnya kita jd rakyat msia...

Anonymous said...

PADA tahun 1979, Lee Kuan Yew bercakap kepada NST, Herald dan lain-lain suratkhabar bahawa Singapura sama seperti Israel. Kalau Israel dikelilingi oleh Arab Muslim, Singapura dikelilingi oleh Malay Muslim.

Maka tidak hairanlah sejak 1950an lagi Lee Kuan Yew sering mengadu kepada Pesuruhjaya Tinggi United Kingdom di KL, dan mengadu juga kepada wakil Duta Amerika Syariket di Singapura tentang ketakutannya kepada orang-orang Melayu. Sebab itu, pada tahun 1965, apabila Tunku mengeluarkan Singapura dari Malaysia, Lee Kuan Yew cepat-cepat menubuhkan DAP dan menghantar wartawan Lim Kit Siang untuk mengetuai DAP di Tanah Melayu.

Maka itu, PAP adalah DAP, DAP adalah PAP, matlamat mereka ialah menjadi PERDANA MENTERI MALAYSIA.

Orang-orang Melayu terutama generasi muda Melayu tidak sedar, beberapa hari sebelum 13 MEI 1969, DAP telah menghantar ahli-ahlinya mengelilingi bandar KL dan mengapi-apikan orang Melayu dengan kata-kata "MELAYU BODOH, MELAYU BALIK KAMPUNG, MELAYU TANAM JAGUNG ". Dalam buku Tunku Abd Rahman juga ada menyebut peritiwa ini. Mereka membuat provokasi sedemikian kerana mereka (DAP) sudah hampir memerintah Selangor.

Menurut saksi primier di tempat kejadian, orang-orang DAP yang berarak dengan bendera DAP telah membuka seluar mereka dan menayangkan kemaluan mereka kepada gadis-gadis Melayu!
Malangnya kini, ada pula puak-puak pimpinan Melayu seperti Anwar Ibrahim, Khalid Ibrahim, Husam Erdogan teams, dan kawan-kawan yang sewaktu dengannya boleh tunduk dengan permintaan-permintaab DAP untuk merampas hak-hak orang Melayu yang sedikit itu. MB Selangor yang baru pulang dari Mesyuarat Raja-Raja Melayu di Terengganu pun boleh lagi memperolok-olokkan resolusi Raja-Raja Melayu.

Mengapakah agaknya Melayu PKR yang diketuai oleh Orang Melayu bercakap lidah DAP? Mereka minta UITM dibuka kepada Bukan Melayu dan banyak lagi. Tidak membantah DAP mempertikaikan bahasa Melayu, azan, lagu Negaraku, Raja-raja Melayu, marataan, keadilan semuanya dalam konteks DAP. Malangnya pemimpin-pemimpin PKR tidak membantah! Adakah kerana terpaksa membalas budi kerana ada wakil menjadi MB dan terpaksa menyejukkan hati DAP yang tengah tahap meroyan kempunan untuk memerintah baik negeri dan negara.

Hari ini Anwar memanggil MP BN dalam Parlimen dengan gantinama diri 'Sahabat', masa rehat Anwar makan bersama-sama MP BN di lobi Parlimen, umrah bersama-sama MP BN, dalam kereta SMS dengan MP BN, di hotel makan dengan MP BN, kalaulah kalau esok Anwar masuk semula dalam BN, agaknya apakah pendirian DAP & PAS? Siapa tertipu, siapa menipu, siapa kena tipu?

Anwar Berbaju PKR Berhati DAP

Umum tahu, tindakan tidak bertanggungjawab Wee Meng memparodikan Melayu dan Islam dalam 'Negarakuku'nya dianggap cetusan karya seni, sama seperti pemikiran Anwar yang menganggap karya Salman Rushdie dalam novelnya bertajuk 'The Satanic Verses' sebagai karya seni berfikiran tinggi.

Wee Meng Chee mempertahankan karyanya sebagai hasil kreativitinya, walaupun dia menghina suara azan macam ayam berkokok dan tune lari. Anwar juga tidak kesah mengagungkan Salman Rushdie dan Tidak Mengagungkan Rasulullah Saw, sebagaimana juga ditulis oleh Faisal Tehrani tajuk Rasulullah Dihina.

Tetapi apabila Chamil Wariya menulis cerpen yang sinis, mereka mengecam dan melabelkan sebagai menghasut sentimen perkauman dan propaganda politik. Persoalannya, sejak bila propaganda politik (jika benar) dikategorikan sebagai jenayah hingga boleh dibuat laporan polis?
Nampaknya di Malaysia sekarang, bila bercakap mempertahankan kesucian agama Islam dikira menghasut, bila bercakap pasal bangsa Melayu dikata perkauman, bila bercakap pasal keselamatan negara disebut tiada Hak Asasi Manusia.

Di perhatikan Anwar memang Melayu berhati DAP, semasa di Parlimen, apabila MP Melayu bercakap pasal keselamatan negara, Sivarasah pula yang duduk berselang dengan Anwar bangun bercakap pasal Human Reights dan Hak Asasi Manusia. Bayangkan Anwar boleh berdiam diri dan tidakpun menentang ataupun sekurang-kurangnya memperbetulkan konsep Hak Asasi Manusia dalam konteks Islam dan dalam Konteks negarabangsa kita! Apabila Dr Puad Zarkazi membawa cerita khalifah Umar membuang seorang pemuda ke daerah lain, demi keselamatan majoriti masyarakat umum, barulah Anwar berhenti berdebat pasal ISA & Human Reight.

Anjing dan Kucing

Begitu juga selepas pengakuan Teresa Kok pasal makanan macam anjing di Kem Tahanan Sementara ISA, Teresa sempat pula main-main sebut pasal Kucing pula! Jika anda prihatin, sebenarnya apa maksud Teresa sebut Kucing pula. Dari segi bahasa politik, itu maksudnya hina orang Melayu dan umat Islam, sebab Kucing binatang yang selalu berada dalam rumah orang Melayu dan umat Islam. Kita saja yang tak peka!

Kemudian Tian Chua yang bijak berlakon sanggup mati di hadapan Bulldozer setiap kali demonstrasi, oleh kerana sangat-sangat terdesak, sangat-sangat takut rakyat tahu tembelang mereka, sanggup berbohong kononnya ada 'orang tengah' sudah "deal" dengan Perdana Menteri untuk urusan peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim. Pak Lah kata ia Berita paling Gila.

Kemudian, barulah Anwar menukar 'tune' kempennya yang gagal itu dengan berkata Pak Lah benar, Tian Chua yang bohong. Wah...Anwar pun sudah tunjuk Tian Chua Pembohong dan Penipu. Rakyat nak percaya lagikah PKR?. Kalau budaya Melayu, orang yang menipu macam Tian Chua, yang disahkan menipu oleh Anwar, Tian Chua tak ada muka lagi nak pergi tunjuk muka kat Parlimen. Baik berhenti saja jadi YB, memalukan sahaja.

Apakah pembohongan satu budaya mereka? Di negara China, oleh kerana nak untung sangat berlipat-lipat ganda, mereka sanggup menipu pengguna susu dengan mencemarkannya dengan kimia Melamine. 53,000 bayi keracunan dan banyak lagi kes belum diumumkan. Mereka lakukan semata-mata untuk menaikan nisbah kandungan protien secara palsu. Nampaknya mereka sanggup membunuh untuk mengejar keuntungan!

Apakah sebabnya mereka marah dan mengkritik habis-habisan PDRM, BPR, dan Audit Negara. Apakah mereka takut terdedah segala korupsi mereka. Lihat sahaja kes workshop di Terengganu yang mengenakan tuntutan palsu yang begitu tinggi. Kalau kita semua peka dan perasan, sebenarnya ada pihak yang sengaja menuding jari dengan pandai-pandai mengalih perhatian dengan mengecam orang Melayu dan kerajaan Melayu sebagai korup dan sebagainya.

Begitu juga apabila harga minyak Petrol/Diesel menunjukkan paras menurun akan tetapi Harga Barang tetap naik. Cubaan menyalahkan kerajaan tetap berbunyi, Kenapa? Begitu juga pengangkutan awam, tetap juga akan naik dengan nada cerita lain seperti disandarkan kos pengangkutan, tayar, bateri, minyak hitam dll. Ini adalah kerana bagi syarikat pengangkutan yang dimiliki oleh orang melayu terpaksa berhadapan dengan bekalan yang dibekalkan dan dimonopoli oleh orang cina.

Oleh itu mereka sengaja menuding jari mengalih perhatian dengan mencari alasan kepada orang Melayu dan kerajaan Melayu sebagai korup dan sebagainya untuk melindungi rahsia keuntungan mereka terdedah. Akan tetapi jika hasil untung Melayu mereka mahu tahu sehingga kelubang cacing. DEB pun menjadi bahan laungan ketidaksamarataan. Kalau boleh Melayu hanya menjadi penumpang yang membayar sahaja, untuug semua mereka yang kaut.

Jika dilihat rakan-rakan Cina kita di seluruh negara, bukanlah semua mereka seperti yang di atas, melainkan mereka-mereka yang diatas itu dan yang sewaktu dengannya. Malangnya sehingga ke hari ini, Ulama-ulama PAS diam-diam sahaja pasal Hadiah Seks diklasifikasikan sebagai " Sedekah " oleh orang PKR. Aduhai, janganlah pula ulama PAS keluarkan fatwa bersetuju pula!

Mereka membela diri sendiri konon ia komplot BPR...aduhai, membela diri biarlah bertempat. Dah tahu Zina itu Dosa Besar, Dah Tahu Zina itu Haram mencium bau syurga jika taubat nasuha tidak diterima Allah SWT, Dah tahu penzina itu hukumannya berat, kenapalah nak dekati, kenapa tak tegas kata tak mahu, kenapa tak tegas halau gadis-gadis China itu, bukankah ada Handphone call sahaja 999, bagitahu pihak berkuasa ada rasuah seks. Nawaitu? Tanya Anwar Ibrahim dan ulama-ulama PKR apakah tindakan mereka selanjutnya. Kalau YB Zulkifli kena menghadap Lembaga Disiplin bukan pasal habuan Seks, kes mereka kena tanya Presiden dan Penasihat PKR .

Ekonomi Malaysia Paling Buruk Atau Anwar Paling Terok

Anwar yang kaya raya itu, menyangka akan dapat menjatuhkan Kredebiliti ekonomi negara di sebuah Forum di Hong Kong. Fakta yang Anwar kemukakan ternyata salah, kerana pengaliran FDI dari Malaysia sebenarnya bukan boleh diertikan sebagai 'Capital Flight'. Ianya adalah pengaliran keluar Dana oleh syarikat-syarikat Transnasional Malaysia secara Terancang.

Ini membuktikan aliran keluar (82% atau A$10 Billion) dan masuk sebenarnya Positif dengan pengaliran keluar mengatasi pengaliran masuk. Oleh itu, jika Anwar ingin menyerang Kerajaan, Anwar sepatutnya mengingatkan dirinya bahawa dia penyebab Ketidaktentuan politik yang menyumbang kepada pengurangan pelaburan dari luar.

Sepanjang PRU12 dan Kempen 916, Anwar menuduh tiada kemasukan FDI ke Malaysia, malah menuduh ekonomi Malaysia lebih buruk daripada Vietnam. CIMB mengesahkan pembelian BankThai RM577.4 juta. Maybank mengesahkan pembelian salah sebuah bank terbesar di Indonesia dari sayap pelaburan Temasik. Tetapi Anwar masih kata ekonomi Malaysia tidak terurus dengan baik.

Hari ini Amerika mengalami Kebankrapan paling buruk dalam sejarah. Bank-bank perdagangan terpaksa menerima bantuan USD700 Billion itupun setelah menerima sokongan Dewan Senat selepas Kongres menolak permintaan tersebut. Di Britain kerajaan terpaksa menyuntik 400Billion Pound Sterling untuk menghidupkan ekonomi mereka.

Di Malaysia, Menteri Perdagangan berkata harga minyak akan turun lagi sehingga mencecah RM1.92 seLiter apabila harga minyak setong mencecah di bawah paras US80 setong. Tetapi Anwar masih lagi berkata Ekonomi Malaysia paling buruk di Asia. Anwar kata dia malu dengan ekonomi Malaysia.

Laporan Asian Economy berpusat di Hong Kong menyenaraikan Bank Rakyat antara 10 Institusi Kewangan paling untung di Asia, tetapi Anwar masih kata Ekonomi Malaysia paling rendah di Asia Tenggara, malah melabelkan ekonomi Malaysia setaraf negara-negara seperti Tobago, Timor Leste, Habsyah, dan Kenya.

Di sebalik semua tuduhan itu, Anwar masih belum menjelaskan kepada rakyat apakah tujuan Tian Chua bertemu dengan penyangak matawang George Soros tidak berapa lama dahulu? Anwar belum menjawab berapakah sumbangan yang mereka terima daripada Soros? Anwar juga tidak menjawab isu cek yang diterima oleh Khalid Jaafar yang mewakili PKR? Semua wang-wang tersebut ke mana sekarang?

Adakah semua ini goreng-goreng Anwar untuk melindungi Pakatan Rakyat, DAP/PKR/PAS dalam melindungi janji-janji manifesto semasa PRU12 kepada rakyat? Tidakkah masanya untuk mencari dana sebanyak mungkin untuk dibelanjakan apabila tibanya PRU13 kelak walaupun Anwar tahu akan ramai tangan-tangan luar yang sentiasa menghulurkan bantuan kewangan kepadanya dan dimasa yang sama DAP/PKR/PAS sedang menagih bantuan sumber selain dari hasil meminta derma dan menjual tabloid? Begitu juga dengan KM DAP yang masih mengharapkan supaya kerajaan tidak membatal dan menangguhkan bantuan kewangan dalam projek mega kerajaan, Kenapa? Berbalik kepada pandangan diatas..

Pada ketika rakyat yang tertipu mengundi PR dalam PRU12 dulu menunggu-nunggu janji-janji PR, rakyat Selangor belum diberi jaminan apakah akan masih menikmati air percuma 20meter padu pada Januari 2009? Di Perak air percuma diberikan kepada yang berpendapatan RM700 sebulan kebawah, jika RM750? Tak selari dengan janji yang telah ditaburkan..

Akhirnya, idealogi Anwar masih taksub dengan teori Yahudi-Amerika, Adam Smith? ataukah Anwar sudah berubah selepas bekerjasama dengan Kumpulan Soros, Kumpulan Cohen, Kumpulan Dubai dan Kumpulan Darul Ehsan. Itulah Anwar yang berkata ekonomi Malaysia paling buruk di Asia.

donno said...

apa kena mengena anwar dengan buku dan posting ni?

anwar tak masuk dalam ini ceritaaa... arghhh!!!!

danny said...

Anonymous no 2...

1. 'karangan' kau panjang sangat.

2. Isi tak menarik dan penuh dengan unsur politik.

3. Baik kau bukak blog sendiri kalau nak komen begitu. Lagi pun kau komen di posting yang takde kena mengena dengan apa yang kau nak komen... apa kena dengan kau ni?

4. Aku baca buku kerana ilmunya, bukan kerana politik sempit macam kau.

jankaulu said...

Anonymous no 3...(nak jugak)

Marah nampak 6, Sabar, he he he. Susah sikit kalu tulis berbau politik sebab ia hal sensitif(walaupun posting kau aku rasa tak ada bau politik, bukan pasal politik tapi kita tak boleh sekat minda org yg mahu melihatnya secara politik).

Namun oleh sebab blog dah tak bersifat peribadi, sesuatu tak terduga yg tak boleh kita terima kdg mungkin terjadi. hari ni hari adnan, esok lusa hari aku, azniza atau mek zu.

Tulisan itu tak hentam peribadi kau, just beri fakta yg atas kita (bergantung pd kita) nak terima ke tak. sbb dlm blog ni (kat m'sia) paling byk pasal blog bicara politik dan bicara peribadi (mcm blog aku). kdg2 aku buka jugak blog politik, ya allah byk berita, entah fitnah atau sebaliknya aku benar-benar tak tau. kalau fitnah semoga tuhan jaga mata dan fikiran aku.

mungkin yg hantar tu memang peminat setia blog kau, dia enjoy baca blog kau mcam org2 lain, cuma dia ada pendapat sendiri pasal politik kot (sbb tu dia antar panjang lebar kot, he he he).

mungkin dia just hantar sbb dia fikir itu satu kewajipan kot. Entah...

apa-apa pun ni blog kau, kalau kau tak nak corak kannya sbgai blog politik itu HAK kau, kau berhak tegaskan dan keraskan.aku hormati dan aku rasa pengunjung blog ini kena HORMATI. patut hormati.

Yang sapa-sapa antar komen pun (kat kat mana2 blog pun)kenalah pandai belajar `syarat kendiri' jati diri sesebuah blog yg kita layari tu.Contohnya kalaulah blog tu dah fanatik sgt kepada Datuk Sharifah Aini, jgnlah beta pulak dan bcerita Datuk Siti lebih ok. (Nanti tersinggung pulak aku, he he he.)

Utk penghantar komen bila kita kunjung blog orang, bila kita beri tindakbalas, ia mendedahkan kita kepada mungkin kita tergelincir dan buat silap tanpa kita sedari, diulangi `tanpa kita sedari'.

Acapkali komen tak ada kena mengena dengan blog yg dipost misalnya, tapi kita kena usaha baiki sifat tu.(aku pun ada sifat tu, kdg2 entah apa aku tulis, asal dapat komen je, he hehe). Contohnya org bercerita pasal petai dia buka cerita masa dia pergi UiTM Dungun jumpa pokok tearea (gajus).

ini hanya pendapat hamba...

danny said...

tak marah pun cuma, takde kaitan pun komen tu. Aku bimbang nanti melarat2 pulak. Penyokong anwar (kalau ada yg masuk dlm blog ni) pasti nak mempertahankan pemimpin dia. Kang tak pasal2 berkelahi dalam ni.

Yang aku mushkilnya, aku posting pasal buku tu je yang aku baru abis baca. Yang tiba2 kuar anwar tu pulak bakpenye? Memanglah penulis buku tu ni org politik TAPI DIA AHLI AKADEMIK!!!

jankaulu said...

tanda `!!!' seruan tu tanda marah 6, he he he. Cuba tanya sue boleh tak guna tiga tanda seruan (libat kan sue pulak dah).

ok ok aku setuju pasal pertahankan pemimpin masing-masing (macam aku pertahankan haji idris, namun gelombang biru besar sangat, tercampak jua haji idris...).

Betul tu, kalu ada penyokong anuar mungkin mereka akan buat sesuatu. Betul jugak kata kau...

tapi aku rasa dengan jawapan kau tu, pihak yang terlibat dah dapat (dan dah patut) ambil apa-apa pendirian.Mungkin next time tak ada lagi macam ni (tapi jgn terlalu yakin, he he he).

aku tersinggung pulak rasa (padam muka) sebab aku pun ada sifat bila komen tak bertindak balas pasal isi posting tapi cerita benda lain.

tapi kau kena ingat jugak 6, walaupun dia ahli akedemik dia tetap ahli politik...

so, macam mana ya? maka kembalilah kita kepada bagaimana kita nak melihat sesuatu tu mengikut cara kita.

bab-bab akademik ni aku memang malu kat kau, he he he. aku tau kau sanjung tinggi dunia ilmu. aku sebulan sekali je beli buku. dan asyik pinjam buku-buku kau.

dan aku rasa yang ditulis tu ( oleh Anonymous) pun hampir semua kau dah tahu, he he he.

jan: posting pasal buku yg dibaca adalah satu penulisan yg sangat aku tunggu2 daripada blog kau.

danny said...

aku tak la byk ilmu sgt... tu sebab aku membaca. Lagi pun kita nak juga tau bagaimana kehidupan tahanan ISA. Maka bacalah buku tu. Secara tak sengaja buku ni ditulis oleh 'ahli politik dan ahli akademik'.

aku rasa en anon yang komen panjang2 tu pun tak baca lagi buku ni.

madier said...

sabor...sabor...nak jugak aku ulas pjg2 dlm blog ni...hahaha..tapi takde masa nak merapu...

betul ke ape yg anon tu ckp eik?asyik2 nak laga2kan bangsa...tak abis2..Tanah..Bumi..Api...Air..milik Allah...bukan milik makhluk...bkn milik melayu..cina..or other..

bahaya ke aku tulis ni?hehehehe...

jankaulu said...

tak bahaya kot, kat sana tak ada ISA, ada Isa yg lain...he he he

madier said...

Wahhh..marah betul kawan tu kat anwar...bkn anwar jer..seme dia tibai...terutamanya pbangkang...hahaha...

patutnya kena blajar dari kekalahan..mungkin Allah nak tunjuk sesuatu...kena cari ler apa yg Allah nak tunjuk dr kekalahan tu...

belajar dan bangkit dr kekalahan...baru org respek...jgn nak cakap seme org salah...

emmmm.....