Ni buluh yang digunakan untuk menadah air kabung tersebut.
Mula-mula kena tengok dulu keadaan pokok kabung tu...
Telek dulu mayang kabung tu sebelum di dedeh sedikit hujungnya supaya air kabung keluar.
Lepas dedeh dan air kabung dah keluar, tadah melalui lubang buluh tadi.
Yang tinggi kena panjat lah sikit. Nampak tak belakang tu? Sungai Pahang tu... sebenarnya pokok kabung ni suka tumbuh kat tepi sungai.
Ini lah rupa air kabung. Kalau dibiarkan lama2, ia akan menjadi cuka. Air kabung ni boleh diminum terus. Boleh juga dimasak dahulu kemudian baru diminum. Kalau dimasak lama2, ia akan bertukar menjadi nisan kabung. Warnanya akan bertukar menjadi hitam, macam madu lebah. Selalunya nak menjadikan nisan kabung kena la masak sekurang2nya 2 jam. Saya dah try buat baru2 ni... mudah je. Nanti saya cerita macammana nak buat. Ok, itu sahaja untuk kali ini.
1 comment:
Salam, real gambar kat sini, w/pun dah 4 tahun... Syukran, atas info ini... Ziarahlah blog panitia saya... http://biology-aasharifah.blogspot.com =)
Post a Comment