Friday, October 2, 2009

Lupa...

Assalamualaikum...

Entah apa sebabnya, pagi tadi koi tertinggal kunci kete dalam kete. Bukan setakat kunci kete, kunci bilik pun tertinggal dalam kete. Kete plak berkunci.

Lepas matikan enjin kete, koi terlupa nok ambik kunci kete. Terus koi keluar dan ambik beg lalu terus tutup pintu kete. Kete koi ni kunci secara manual sebab alarm dah rosak. Alamak, camne nak buat ni?

Kunci bilik takpelah sebab ada kunci pendua kat office tapi kunci kete pendua ada kat Kuantan. Takkan nak balik Kuantan plak semata2 nak ambik kunci kete. So, lepas letak beg dalam bilik, koi pun berkira2 nak bukak kete.

Head of department ada cara mudah, dia suh pakai pasu je pecahkan cermin!. Kalo gitu baik balik Kuantan ambik kunci pendua. Koi try guna kaedah En. Hashim. Dia bagi tau koi cara nok bukak lock kete tu. Tak sampai pun 15 saat dia bg tutorial ke koi.

Dengan berbekalkan sebatang pembaris panjang, koi menuju ke kereta koi. Dengan ilmu yang dicurah oleh en. Hashim tadi, koi pun tarik la sikit getah kat cermin belah pemandu. Koi masukkan pembaris panjang tadi kat celah tu. Lalu, koi gode2 pembaris tu. Tak sampai pun seminit koi gode, lock kereta pun terbuka. Laaa... mudoh ngat. Alhamdulillah...

Satu persoalan yang timbul di fikiran koi ialah kenapa mudoh ngat nok bukak kunci kete tu? Pengeluar kete tau ke tentang kelemahan kete yang dikeluarkan? Mudoh la orang nok curi kete rupanya. Barang berharga seperti notebook, handphone or camera tokleh letak dalam kete la. Sebabnya koi yang amatur ni, hanya terima tutorial tak sampai seminit cara2 bukak pintu kete, terus berjaya membuka pintu kete dengan sekali cubaan. Inikan pulok pencuri profesional...

Moralnya kat sini, jangan tinggal kunci kete dalam kete...

2 comments:

KOYAN said...

sudi2 lah ajo kawe yek..kawe minat sangat mende camtuh...

jankaulu said...

nasib baik moralnya jangan beli kereta buatan Malaysia, sebab kereta saya MYvi