Tuesday, August 11, 2009

Hari-hari yang sunyi...

Assalamualaikum...

Hari ni masih sunyi kat blok ni. Ramai lagi bercuti. Student juga masih lagi bercuti akibat penularan virus H1N1.

Semalam koi sorang je kat department ni. Kerani kat pejabat pun takde semalam. Memang betul2 sunyi kat blok ni semalam berbanding hari ni.

Tadi pegi ke opis kejap. Tengok kat atas meja kerani tu ada 3 kotak mask. Koi pun ambik la 3 - 4 lai lagi mask untuk dipakai. Ada type yang ikat (sesuai utk wanita bertudung), ada type sangkut kat telinga (sesuai untuk lelaki hensem... koi pakai yang jenis ni) dan ada yang jenis sarung terus ke kepala (sesuai untuk lelaki dan wanita).

Kaler biru tu jenis ikat, hijau sangkut kat telinga dan putih tu sarung terus dari atas kepala.

Rupa-rupanya baru koi tau yang mask ni kita kena tukar2. Tak boleh pakai yang 1 tu je. Maknanya lepas pakai, kena buang. Pastu cara pakai plak yang bahagian kaler tu kena belah luar dan bahagian ada besi tu kena belah atas sebab kita kena penyekkan besi tu ikut kesesuaian hidung kita.

Koi rasa buat masa sekarang, mungkin untuk seminggu dua ni, semua orang harus pakai mask ni di tempat awam supaya penularan virus ni dapat dikawal. Janganlah malu-malu untuk memakainya. Koi rasa yang jadi masalahnya ialah kita takut kita sorang je yang pakai. So, marilah pakat ramai2 untuk memakainya.

Sekian. Didoakan semoga kita semua selamat...

5 comments:

Mc Zue said...

koi setuju.....

Eja said...

koi pun stuju gak

jankaulu said...

kesunyiang menghiasi kamar hati, tak daya kumenahan segala kerinduan...

Di sebalik guguran dedaun kering, kutersebut namamu...(Allah).

mama eta said...

h1n1 melanda menyebabkan ramai orang kena benda tu..rasa macam doktor tak baru lepas operate ??? kua3

Lyana said...

betul betul betul!